Hasmenés, hányás

2024.07.10.

Kedves Doktornő!
Tegnap hajnalban (júli 8) 11 éves nagytestű, keverék kutyám előző esti vacsora maradékot és az akkori pici reggelijét kihányta. Az ezt megelőző 2 napban nem ugyanolyan lendülettel állt neki a kajának, de gondoltuk biztos a meleg. Napközben alacsony energiaszintje volt, de ha kiment dolgot elvégezni, akkor házat őrzött, hangokra felfigyelt, szerényebben, de meg is örült pár dolognak. Sokat aludt. Inni ivott, nem vitte túlzásba. Estefele jobban megszomjazott. Hasmenése előtt hátsó lábaira nyújtózkodott. A nap folyamán hasmenése 3x volt, délután fehér habot hányt, ami a koplaltatás miatt történhetett meg. Estefele kapott kicsi vízben feloldott Gastroferm probiotikumot, ezt követően kicsit felélénkült. Majd rá 1 órára fél zsömlét és nagyon pici csirkemellet kapott vacsora gyanánt. Ezután úgy tűnt kicsit jobban van. Majd elment aludni.
A következő napon, ma, (júli 9) hajnalban fehér habot hányt, de reggel sokkal jobban volt, várta, hogy vigyem sétálni, persze csak a ház előtt voltunk. 10 körül kapta ugyanazt a kaját mint tegnap, felöntve nagyon pici vízben oldott probiotikummal. Evés után szokásához híven ment kakilni, amely hasmenés volt, vannak szilárdabb darabok, de többnyire lágy pacni. Kisebb vércsíkok vannak benne, ami sajnos nagyon megijeszt. Jelenleg pihen, de diszkomfort érzete lehetett egy fél órája, nem találta a helyét. Azóta újra nyugodt. Nyelve, ínye rózsaszín, hasa nem puffadt, nem kemény, fenekét nem nyalogatja. A hasát nem fájlalja alapjáraton, csak székelés előtt nyújtózik/áll furán. A kajának kicsit lassabban, de megörült, elfogadta.

Férges volt áprilisban, ugyanez volt a baja, kapott hányáscsillapítót, Ferdocat kúrát, majd 2 hét múlva egy másik féreghajtót (állatorvostól persze). Emiatt az ideális 32 kg helyett akkor 26.5 kg volt, testkondícióját 2.5-re, soványra mondta az állatorvos. A kúrát követően elhalt halvány bézs színű férgek voltak a székletében. Kicsit sikerült csak felhizlalni, de egészségesebben nézett ki. Sajnos most újra “szálkásítottam” a kutyát akaratom ellenére. Létezhet, hogy megint férges? Április 22-én kapta az utolsó féreghajtót, így egyelőre nem tudom, hogy adhatok-e neki egyáltalán. Sajnos az állatorvos nem rendel ideiglenesen.
Tudom, nehéz így látatlanban, így bármi tanácsért rettentő hálás lennék.
Előre is nagyon szépen köszönöm!

A hányás és hasmenés a leggyakoribb gyomor-, bélrendszeri tünet kutyákban is temérdek betegség okozhatja.

Persze, akár a bélférgesség is, és igen, az áprilisi igazolt fertőzés után júliusban is lehet férges a nem fiatal kan.

Az újbóli féreghajtásnak semmi akadálya nincs.

A férgességen kívül, vagy amellett azonban számtalan fertőző-, vagy nem fertőző ok is állhat a háttérben a csak veszettség ellen oltott kutyában. Állatorvosa részletes kivizsgálással tudja szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni az oko(ka)t.

Az állatorvosi vizsgálatokat és az eredményeken alapuló kezelést semmiképpen nem pótolhatja, de a tüneti kezelésben többféle gyógynövény alapú készítmény segíthet:

https://fitovet.hu/termekeink/

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993