Hidrokefalia..vízfejű

2021.02.13.

Tisztelt Doktor úr / nő
A mai nap voltunk állatorvosnal és megállapítottak a 4 hetes kiskutyamrol hogy Hidrokefalia a betegsége, mi külföldön élünk a kezelése igen megterhelő lenne .A kérdésem az lenne ha haza utaznánk milyen kezelest tudnának adni a kiskutyamnak es milyen esélyei lennének? Meddig élhet..es kezeles utan megmaradna a betegsége vagy meggyógyulna? Tudna teljes életet élni? Köszönöm a válaszát elöre is Üdvözlettel: Marcsi

A hidrokefália kialakulásának hátterében többféle veleszületett rendellenesség állhat, oki terápia, műtéti megoldás kutyáknál ritkán adódik, ráadásul a kialakult elváltozások (legalábbis túlnyomó részük) legtöbbször maradandóak. A vízfejűségnek legtöbbször csak tüneti terápiája létezik. Mivel a kölyök csak 4 hetes, gondolom nem vásárolták, hanem Önöknél született. A szülőket illik kivenni a tenyésztésből, ha a kölyök megtartása mellett tudnak majd dönteni, úgy az ő ivartalanítása is ajánlott.

Minden betegség esetében, így a hidrokefália esetében is, a betegség súlyossága igen fontos, és ez a súlyosság igen tág határok között változik. Létezik olyan enyhe változata a betegségnek, amely egy kutya életét csak kevéssé befolyásolja, gyakorlatilag teljes életet élhet, kezelést sem igényel – és a másik véglet, amely a kölyök életében gyorsan progrediál, és akár lerövidíti életét. A két véglet között “szinte minden” elképzelhető, lehet csökkent értelmi képesség, mozgásszervi zavarok, epilepsziára való hajlam …

Felteszem, hogy a hidrokefáliát a kölyök fejformája, esetleg  ehhez társuló fejletlensége alapján mondták ki, esetleg egy koponya röntgen is készülhetett, de 3D képalkotó (MRI, vagy CT) nem készült a 4 hetes kölyökről, így az elváltozás súlyosságáról keveset tudunk, és a progresszió sem ítélhető meg még pontosan.

Szóval, sajnos a hidrokefália itthon és külföldön is nehezen diagnosztizálható, prognosztizálható, nyomonkövethető, és kezelhető betegség, sok esetben az idő hozza a legfontosabb válaszokat. Ismételt fizikális és neurológiai vizsgálatok, és 3D képalkotók szükségesek a pontosabb diagnózishoz, prognózishoz – és a kezelés meghatározásához. Ennek hiányában itthon és külföldön sem tudunk semmi biztosat mondani.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993