Híg széklet

2023.01.04.

Tisztelt Doktornő!

keleti rövidszőrű cicámnál időről időre felmerül a gond, hogy konkrétan folyik a fenekéből a híg bélsár, és itt-ott csúnya foltokat hagy, mindent összeken. Most egy hónapja tart az állapot, és nem javul. Természetesen orvoshoz elvittem, infúziót, antibiotikumos injekciókat kapott, bélsártenyésztése megtörtént (semmi rendellenes nem derült ki), vérvételi eredményére várunk. A tünetei két napra elmúltak a legutóbbi orvosi látogatás után (ekkor kapott infúziót és az injekciókat), de tegnap újra folyni kezdett. Többször kapott probiotikum-kúrát, gabonamentes tápot eszik, kizárólag benti, ivartalanított, 5 éves nőstény macska. Az étvágya rendben van, aktív, láza sosem volt. Ön szerint mi lehet a gond? Hova fordulhatnék, ahol esetleg kiderül, mi a probléma? Kezd áldatlanná válni a lakás állapota… Köszönöm előre is a választ!

Számomra nem világos, hogy a bélsár tenyésztés mellett történt-e parazitológiai vizsgálat és Giardia-teszt is. Ha nem, úgy a hasmenés hátterében állhat bélféreg fertőzés és giardiózis is. Az adatlap szerint a cica nem rendszeresen oltott, így a vírustesztek elvégzése is indokolt lehet. Ha nem ivartalanított állatról van szó, és lehetséges, hogy a váladék nem a végbélből, hanem a hüvelynyílásból folydogál, úgy a cica gennyes méhgyulladással is küzdhet.

Ha spontán elfolyik a híg bélsár a végbélnyíláson keresztül, úgy annak az lehet az oka, hogy a végbél záróizom nem működik. Ennek hátterében gerincelváltozások, perifériás ideg károsodás, hasüregi/medencei terimék, trauma …. és egyebek is állhat.

Leírásából számomra sokféle ok lehet a háttérben, ezek egy részét már nyilván kizárták, de így is lehet még néhány tisztázandó kérdés, ami további vizsgálatokat igényel.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993