Hiperesztézia

2022.05.28.

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!10 hónapos benti cicámnál tegnap extrémen a hiperesztézia tüneteit (a farka végét teljesen megcsonkította)észleltem. Több állatorvossal is konzultáltam egy orvostól se kaptam érdemleges választ. Sajnos nem tudjuk bevinni a rendelőbe,mivel azóta az udvaron bujkál.Az egyik állatorvos provera fogamzásgátlót ajánlott a cica nyugtatására,mielőtt még nem tudtunk a hiperesztéziáról. Az lenne a kérdésem, hogy így tudva a hiperesztéziáról(mivel az összes jellemző erre a rendellenességre vall) beadjuk e a fogamzásgátlót a cicának? Esetleg nyugodtabb lesz tőle,mivel elszeretnénk vinni mindenképpen állatorvoshoz. Köszönöm a válaszát!

Persze, létezik macskáknál az ún hiperesztézia szindróma, ami igen ritka betegség, sokkal gyakoribb, pláne egy nem rendszeresen oltott, kijáró, 10 hónaposan még nem ivartalanított egyed esetében, ha a hasonló tüneteket a (petefészek ciszták miatt) rögzült ivarzás, vagy parazitás fertőzöttség, esetleg allergia, vagy FUS/FLUITD …. vagy több más lehetséges, jóval gyakoribb betegség okozza.

A betegség megállapításához, persze meg kell fogni a cicát, megbeszélt időpontra be kell vinni egy jól felszerelt rendelőbe, ahol részletesen megvizsgálják. Alap lenne az ivartalanítás és az alapos rendszeres parazitamentesítés, védőoltások rendezése. Ha a kivizsgálás során kizárják a FUS/FLUITD és allergiás betegségek jelenlétét, akkor felmerülhet többek között a hiperesztézia szindróma is, és további kiegészítő vizsgálatokkal érdemes tisztázni a cica problémáit.

A Provera rendszeres alkalmazását nem ajánlom, sokkal inkább a műtéti ivartalanítást. Otthoni kezelés, telefonon, vagy interneten keresztül kapott tanácsok alapján igen csekély esélyt látok a probléma rendezésére.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993