Hormonpótlás

2024.03.28.

Tisztelt doktornő!
Angol cocker spániel szuka kutyámat az első tüzelés után,16 hónaposan ivartalanítottuk.Laparoszkópos ivartalanítás történt,gyors problémamentes gyógyulással.A kutya most 20 hónapos,ezalatt a rövid idő alatt hízott 3-4 kg-ot,a szőrminősége is sokat romlott,gyapjassá,szinte kezelhetetlenné vált.Ivartalanított kutyáknak való tápot kap,ugyanannyit mozog mint eddig,de nem sikerül a súlyát csökkenteni.Nagyon aktív,nagy mozgásigénye lenne,de nehézkes ezzel a súlytöbblettel.Az a gyanúm hogy ezek a tünetek az ivartalanítás után bekövetkező hormonok hiányának a következményei.A kérdésem az lenne,hogy lehetséges -e kutyának hormonpótlás a korai öregedés,csontritkulás és egyéb tünetek megelőzésére?
Válaszát előre is köszönöm!
Detti

A petefészek hormonok (ösztrogén, progeszteron) pótlása ivartalanított szukák esetében nem javasolható, az esetek túlnyomó részében nem is szükséges.

Az ivartalanítással valóban a kutyák energiaszükséglete mintegy 30%-kal csökken ivaros kortársaikkal szemben, és ezt egyszerűen ivartalanított kutyáknak előállított tápok adásával lehet elérni. Az adagolást azonban szigorúan érdemes betartani, mert a csökkentett energiatartalmú tápon is el lehet hízni, ha a kutya nem az előírt mennyiséget fogyasztja, hanem annál többet.

Ha biztosak abban, hogy a kutya az előírt mennyiségű csökkentett energiatartalmú táp és kellő mennyiségű mozgás mellett mellett hízik rohamosan, akkor annak oka valóban endokrin eltérés lehet. A pajzsmirigy alulműködés (hypothyreózis), vagy a mellékvese kéreg túlműködése (hyperadrenocortitizmus, Cushing) áll legtöbbször, de a cukorbetegséget is érdemes kizárni.

Jelezze állatorvosának a problémát és kérje a kutya kivizsgálását, vagy jelentkezzen be endokrinológiai szakrendelésre.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993