húzós láb

2021.04.19.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Másfél éve gondoskodom egy vadon élő, kb. 7 éves kandúrról, aki nem szocializált, csak naponta egyszer keres fel ételért, és alszik a hőszigetelt házában telente.
Néhány napja elkezdte nem letenni a bal hátsó lábát. Nem duzzadt, külsérelmi nyom nincs, nem nyávog, az étvágya jó, mosakodik, a kedve nem levert, de keresi a társaságomat, ami egy ‘feral’ cicánál rossz jel. A házban leteszi a lábát, felmegy a lépcsőn, de a birtokon csak három lábon jár. Mivel nem szocializált, nem tudom orvoshoz vinni, mert mindentől fél, és a legközelebbi rendelő 10 km-re van. Több órát tudom, hogy nem bírna ki a hordozóban, autóm nincs. Gyógyszert már többször is adtam neki egy nagy darab halba csempészve, de ez most nem olyan, mint egy egyszerű felső légúti gyulladás. Hogyan tudnám megvizsgálni vagy mit tudnék Ön szerint tenni, hogy orvoshoz juttassam? Mi az, amit ebben a helyzetben tenni lehet?
Válaszát előre is hálásan köszönöm.
Tisztelettel: Hargitai Andrea

A nem ivartalanított, nem oltott, nem parazitamentesített macskák túlnyomó része néhány év alatt elpusztul, csak néhány igen szerencsés, pozitív variáns példány élhet 7 évig. Persze a táplálással és a meleg pihenőhellyel sokat segített neki a túlélésben.

Ha kizárjuk, hogy el tudja vinni a cicát állatorvoshoz, úgy otthon legfeljebb nem-szteroid gyógyszert tud ételébe rejtve beadni neki. Ezzel szerencsés esetben esetleg segíthetné a feltételezett sérülés gyógyulását.

Az ideális megoldás ezzel szemben az lenne, ha befogná a “feral cat”-et, eljuttatná egy jól felszerelt állatorvosi rendelőbe, ahol kiderülhetne a sántaság oka, szerencsés esetben meg is gyógyíthatnák. Az ivartalanítása, rendszeres védőoltásai és parazitamentesítései is életbevágóan fontosak ahhoz, hogy hosszútávon élvezhessék egymás társaságát.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993