Idegen test az orrban?

2023.04.04.

Üdvözlöm!
13 éves shi tzu keverék kutyusunk 5 napja (szerintünk) felszívott valamit az orrába, ami irritálja, próbálja kifújni az orrából. A mindennapi életben különösen nem zavarja, ugyanúgy eszik, játszik, sétálunk, jó a kedve, de 1-2-3 óránként próbál kifújni valamit az orrából. Volt már ilyenre példa korábban, de eddig aznapra mindig megszűnt a panasz. Most ez már 5. napja tart, főleg otthon, nyugalmi állapotban vagy éjszaka, alvásból.
Hétvégén sajnos most már köhögni is elkezdett, mintha valami a torkán akadna, de ezt is csak egyszer-egyszer nap közben. Hétvégén voltunk állatorvosnál és után állatkórházban is, de mindkét helyről egyből egy másik rendelőbe küldtek minket, mondván csak endoszkópos vizsgálattal lehet kideríteni, hogy mi a helyzet. El is mentünk a tanácsolt helyre, ott is mondták, hogy csak endoszkópos vizsgálattal lehet megállapítani, hogy valóban ez a baj.
Ami a problémám ezzel, hogy a kutyát senki nem vizsgálta meg, egyszer nem néztek sem a szájába, sem az orrába világítani.
Labort elvégeztettük, hogy egyáltalán altatható-e a vizsgálathoz, szerencsére tökéletes a vérképe. Holnapra van időpontunk a nem olcsó vizsgálatra, de előtte szeretnék megbizonyosodni, hogy valóban ez az egyetlen mód és nem csak egyből rámondták az egyik legdrágább vizsgálatot (200ezer fölötti mindennel együtt). Természetesen, ha nincs más mód, elvisszük, nem akarjuk szenvedni hagyni, hiszen zavarja és magától nem oldódott meg.
Az lenne a kérdésem, hogy tényleg ez az egyetlen mód? Esetleg lehet allergia?
Lehet próbálkozni esetleg orrspay-el? Nem tudjuk ténylegesen, hogy felszívott-e valamit, de tény, hogy az orrán keresztül próbál valamit kifújni.
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Ilona

Idegentest gyanúja esetén az egyik vezető tünet az egyoldali orrfolyás szokott lenni. Erről azonban nem írtak egyáltalán.

Egy nyugodt, együttműködő kutya esetében az orrüreg elsőnéhány cm-es átnézése és a szájüreg átvizsgálása egyszerű, és néha célravezető megoldás lehet. Nem tudom, hogy az Önök kutyája ilyen-e, vagy ezen vizsgálatok is csak bódításban végezhetőek-e el. Ha nyugodt, együttműködő a kutya, úgy célszerű lehet megkérni állatorvosát a fizikális vizsgálatok elvégzésére a rhinoszkópia előtt.

Tüsszögés és köhögés hátterében természetesen sok egyéb ok (felsőlégúti fertőzések, allergiák, fekély, növedék/daganat …) is okozhat.

Amennyiben nem figyelhető meg egyoldali orrfolyás, úgy az idegentest gyanúja kevésbé megalapozott (ugyan kizárni ez alapján nem lehet).

Egyoldali orrfolyás esetén egy 13 éves kutya esetében a növedék/daganat gyanúnak is fel kell merülnie. Ezesetben a 3D képalkotó vizsgálatok is felmerülhetnek a diagnózis érdekében.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993