Idős Bichon Havanesse

2021.04.18.

Tisztelt doktor Úr!
Pár hónap múlva a havanesse kiskutyám 9 éves lesz,ez elvileg már idős kórnak számít. Viszont a kozmetikusa azt mondta,meghazuttolhatja az élet évét,mert fiatalabbnak néz ki,illetve elég energikus még,rendesen étkezik, talán mintha a látása romlott volna. Azért írtam önnek,mert az utóbbi időben lett egy elég frusztráló szokása: bepisil az ágyba! Kiskorában amikor nem volt szobatiszta csinált ilyet..most pedig az is előfordult már,hogy álmában maga alá pisilt. Gyakori ha nem is pisil be,hogy a párnákat jelölgeti. Ezeket miért csinálja? Sokat vagyunk vele,sokat foglalkozunk vele,maximum 3-4órára szokott egyedul maradni,de még is úgy tapasztaltam,nem olyankor pisil be,ha nem miután hazaerkeztunk hozzá, utána valahogy. Én sose bántottam,viszont van olyan családtagom aki megverte ezért, érthető hogy nem akar kutya pisis ágyban aludni,de azt olvastam ez nem megoldás. És végül én kaptam meg,hogy neveljem meg. Igazából azt sem értem miért csinálja ezt.. hogyan tudom megakadályozni hogy ne csinálja ezt?! Okos kutya,kertes házban lakunk,mindig jelez ha kiakar menni. Ez hogy ágyba pisil egy új szokása. Kérem segítsen,mert nagyon szeretem a kiskutyám, és nem akarom hogy elvegyék mert “neveletlen” 🙁

Egy 9 éves Havanese-t én sem neveznék idősnek. Legtöbb helyen egy kistestű kutyát sem engednek az ágyra, kanapéra felmenni, lehet, hogy itt is meg kellene tiltani ezt a kutyának.

Nem tudom, hogy herélt-e a kutya, azt sem, hogy mióta kezdte ezt a valóban nehezen tolerálható szokását. Lehetne azzal kezdeni, hogy állatorvosánál részletesen kivizsgálják nincs-e valami szervi baja. Ha nincs semmi egészségügyi probléma, “csak” viselkedési zavarról van szó, úgy sem kizárt, hogy állatorvosa tud segíteni jó tanácsokkal, esetleg gyógyszeres segítséggel (pl Adaptil) is. A viselkedési zavarok felderítése és megoldása sokszor nem egyszerű, a család minden tagjától sok odafigyelést, következetességet igényel.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993