Idős cica betegségek

2023.10.28.

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Házicicánk az utóbbi pár hétben sajnos elvesztette látását.
Korábban, még 2012-13 környékén volt egy elszíneződés a szemén (bebarnult) azonban az orvossal történt konzultációt követően kiderült, hogy ez örökölt nem rendellenes eltérés, csupán genetikai, a látása megfelelő.
A cica kiskorában ivartalanítvalett, idén töltötte 17. életévét, kizárólag benti lakásban tartott.
A látás elvesztésével egyidejűleg kezdődött az a tünet is, hogy a szilikát almot eszegeti. Természetesen odafigyelünk rá és nem hagyjuk, de aggasztó (olvastunk ásványi anyag hiányról, stresszről, vérszegénységről, de minden féle találgatás helyett jó lenne pontosabb képet kapni).
Egyéb tünet nincs, széklete megfelelő, vizet megfelelően iszik, étvágya rendben.
Mindenképp szeretnénk ha egy állatorvos megnézné személyesen (esetleg kiszállással), de a szállítás korából adódóan kérdéses, félős típus, az ismeretlen megrémíti, aggódunk, hogy a látás hiányában nehogy nagyobb sokk érje.

Mit lehet tenni, mit tudunk segíteni neki otthoni praktikával?

Köszönöm előre is válaszát.
Üdv.
Betti

Otthon, háznál sajnos meglehetősen korlátozottak a lehetőségek egy cica vizsgálatára, remélhetőleg a cica megfigyelése mellett legalább lázmérés, a szájüreg átvizsgálása, és a hasüreg áttapintása lehetséges lesz. Azonban az idős cica állapotának pontosabb felmérésére legalább laboratóriumi vizsgálatokra szükség lenne, de képalkotók használata is segíthetne.

Vizsgálati eredmények hiányában, a leírása alapján diagnózist és kezelési módszert nem lehetséges ajánlani, olyan kiegészítő szert azonban talán igen (Immunorm szirup), amely segíthet a cica mindennapjait jobbá tenni.

https://fitovet.hu/termek/immunorm-szirup/

Ha az állatorvosi vizsgálat az öregedés tünetein kívül bármi egyebet megállapít, úgy a diagnózis ismeretében más kiegészítő szereket is találhatnak a Fitovet termékek között.

https://fitovet.hu/

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993