idős cica fog problémája

2021.01.25.

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Van egy 17 éves cicám,akinél múlt évben nagyfoku nyálzást vettünk észre,elvittem az állatorvoshoz.Megállapította,hogy nagyfokú fogkövessége van,s javasolta a fogkő eltávolítását.2020.március 27-én vittük vissza a fogkő eltávolítására.előtte készítettek vérvizsgálatot. Bódításban eltávolították két fogát,s leszedték a fogkövet.Egy darabig jól volt,aztán megint elkezdett nagyon nyáladzani.Elvittül egy másik orvoshoz aki azt mondta be van gyulladva a foginye,s fekély van a nyelv hátső részén.Kapott rá steroid injekciót,meg több más injekciót.Mondta az orvos ezekkel az injekciókkal kordában lehet tartani.A steroidnak nagyon nem örültem de azt mondta muszáj adni. Eltelt pár hét,s ismét előjött a nagyfoku nyálzás,könnyezett a szeme,kicsit folyt az orra,s elvittük az állatkórházba,mert hétvégén csak ott volt ügyelet.Az ügyeletes doktornő vett vért.A laborjánál,több érték kicsit magasabb volt. IDEXX sNAP
FELV/FIV : neg/neg volt. Symptomanak Stomatitist írt .,fekély volt a nyelvén,kapott Convenia injekciót,Prednisolonacetátot,Depo-Medrolt,Catosalt,Neovit B komplex injekciót,s javaslatnak azt írta az ovosnak,ha visszamegyünk vele,hogy 3 hetente minimum 2 alkalommal ismételjék meg ezeket az injekciókat.Amikor visszamentünk az orvoshoz,azt mondta,szép állapotban van az inye nem tartja szükségesnek most az injekciókat.Kis idő elteltével ismét elkezdett nyáladzani,s barnás váladék látszott a szája szélén visszamentünk,s kapta az injekciókat,ez még 2-3 alkalommal ismétlődött,s azt tanácsolták ismerőseim, vigyük el fogászatra a cicát. Ekkor bejelentkeztünk egy klinikára ,ahol volt fogászat,bebódították a cicát,s azt mondta az orvos,hogy van több rossz foga,amit el kell távolítani.Symptomának azt írta: mindkét oldalon szimmetrikusan megjelenő caudalis mucositis,vírusvesiculák,palatoglossalis redők is érintettek,feltételezhetően calicivírusos eredetű.Premorális és morális fogkészletre kiterjedő FORL betegség,társuló gingivitis,parodontitis. 10 fogát húzták ki,felszívódó varrattal varrták össze,s azt mondták csak akkor kell visszamenni,ha gond van. 5 napig 2×1 Synuloxot kapott 50 mg-os tablettát. Nagyon nehezen jön rendbe.2 alkalommal mentünk vissza,mert nagyon nem tetszett az állapota.2020.december 07-én műtötték,Most január 18-án mentünk vele vissza ,hogy nézzék meg,mert nagyon nem akar rendbe jönni.Az orvos azt mondta,még nem jött teljesen rendbe,még nem záródott be teljesen az inye,de idős cicánál hosszadalmasabb ez a folyamat,s biztosan a hiányző fogak miatt furcsa neki az étel lenyelése.Ugyanis amikor eszik,űgy tünik mintha elakadna neki,s a lábával próbálja kapargatni.A nyelvén még mindíg van fekély,s arra azt mondta az orvos az akkor fog neki elmúlni,ha az immunrendszere megerősödik.Adjam neki a Vetri DMG-t,vitaminokat,egyenlőre ezt próbáljuk meg.Műtét óta eltelt másfél hónap,s még nem jött rendbe,nagyon nyugtalanít.Nagyon nehézkes az evés,ott van a fekély.Mit javasolnak? Ez rendbe fog jönni? Vagy hová lehetne vinni?( Azóta nem kapja az ismétlő éves oltásokat,amióta benti cica)

Előre is köszönöm válaszukat!

Leírása alapján az idős cicának a szájüregi problémák (FORL, fogkövesség, fekélyek …) mellett akár más problémája is lehet. A továbbra is fennálló tünetek, a nem gyógyuló műtéti sérülések, a laboreltérések (?) és a vakcinák elhagyása (és az igazán tiszteletreméltó életkor) mind olyan problémák, amelyek felvetnek  jónéhány egyéb betegség jelenlétét.

Érzésem szerint a cica részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók … egyéb kiegészítő vizsgálatok …) indokolt.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993