Idős cica

2022.01.12.

Évek óta etetünk több cicát akik a lakótömb körül élnek. Hideg időben beengedtem őket a garázsomba. Ott mennek a fűtéscsövek, télen sem hideg.
Már csak egy cica van. Ő nagyon vad volt, nem tudtuk ivartalanítani, de heti fél Provera tablettát kapott, hogy ne szaporítsa tovább az állományt. Idővel a hasában daganatok képződtek, 1-2 napja már véres kitüremkedés látszik a hasán. Kb. 100 forintos nagyságú.
Az étvágya jó. Nem engedem ki, a garázsban tartom.
Gondolom az évek óta kapott hormon okozta a daganatot.
A cica legalább 14 éves.
Nem sír, nem úgy tűnik, hogy fájdalmai lennének.
Tehetek valamit érte?
Köszönöm a segítségüket.

Jól gondolja, a hosszú időn át adott Provera (medroxiprogeszteron-acetát, 5-500 mg/tabletta!) gyakran okoz daganatos elváltozásokat az emlőmirigyekben, petefészekben, méhen. Ami biztosnak látszik, az annyi, hogy több emlőtelepben daganat fejlődik, ezek egy része már fekélyez.

A garázsban ivóvízbe, vagy eleségbe rejtett táplálékkiegészítőkkel, immunerősítőkkel és vitaminkészítményekkel nem lehet érdemleges eredményt elérni.

A cica egyetlen érdemleges esélye az lehet, ha befogja, vagy becsapdázza, és egyeztetett időpontban jól felszerelt rendelőben megvizsgálhatják a cicát, ha az eredmények lehetővé teszik (nincs még áttét, elfogadható kockázatokkal altatható …) úgy eltávolítják a kétoldali emlősort, és a petefészkeket, méhet. Ha áttétek látszanak a mellkasban, vagy komoly vese-, máj-, szívelégtelenség esetleg egyéb társbetegség is jelen van az oltatlan, idős cicában – úgy az eutanázia lehet megoldás a szenvedések elkerülése érdekében.

Ha Ön, vagy a környezete szerint az idős, beteg cica még mindig megfoghatatlan, nem lehet szállítani, próbáljon meg más gyakorlott (esetleg befogó kesztyűvel, csapdával rendelkezű) személytől, macskamentőktől segítséget kérni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993