Idős kutya

2020.05.24.

Tisztelt Dr. Thuróczy Julianna!

Köszönöm az előző válaszát! Én kérdeztem a westienek a vitaminokról. A részletes adatok miatt írok újra. Nem allergiás,11 éves, 10,8 kg, Julius K9 tápot kap, nincs semmilyen szervi baja vagy elváltozása. Lakásban él, de minden nap háromszor setáltatjuk, amik több mint egy órásak. Jó kedvű, mozgékony, az ágyra ugrik fel picit átgondoltabban de ezen kívül semmi jelét nem látjuk annak, hogy 11 éves. Állatorvos is megvizsgálta már a láb remegés miatt körülbelül fél éve és a Joint Aid vitamint javasolta. Nem sokat segített a problémán. A fajtája és a kora miatt olyan vitamint/vitaminokat szeretnénk neki adni ami ezen javíthat és az idősödő korára is pótol minden hasznos vitamint és ásványi anyagot amire szüksége lehet, hogy sokáig egészséges kutyus maradjon.
Előre is köszönöm

Nézze, a feltételezett mozgásszervi kopások kiegészítő (!) kezelésére a Joint Aid is teljesen jó ötlet volt. Most ajánlhatnék helyette Flexijoint-ot, vagy Arthrocol Mobility-t, vagy zöldkagylóport, vagy … Happydog Arthro Forte … vagy több más gyógytápot, vagy egyéb készítményt is, amik potenciálisan lassíthatják a feltételezett mozgásszervi degeneratív folyamatok zajlását, de valószínűleg egyik készítmény sem fogja megszüntetni a lábremegést, és még fittebbé tenni az amúgy is korának megfelelően jó állapotban lévő kutya mozgását. Részemről nem kizárt viszont, hogy ortopédiai szakvizsgálat olyan mértékű elváltozást állapítana meg egyik, vagy másik ízületen, amit érdemes nem szteroid szerekkel kezelni, vagy akár műtétileg korrigálni. A Julius K9 tápok elvileg komplettált, teljes értékű takarmányok, amik nem szorulnak további makro-, mikro elem és vitamin kiegészítésre.

Viszont, ha a megnagyobbodott prosztata nyomja a keresztcsont tájéki idegeket – és esetleg ez okoz felerősödött, valóban tünetként értékelhető végtagremegést, akkor a kasztráció segíthet ezen, és megelőzheti a (további prosztata nagyobbodás miatti) széklet és vizelet ürítési nehézségeket. Ennél súlyosabb betegségek kezdeti stádiuma (hypoglikémiás, hypocalcaemiás betegségek) is kiderülhet pl részletes laborvizsgálatokkal. Természetesen egyik mostani, vagy korábbi levelemben leírt betegséget sem kívánom én sem a kutyának, sem Önöknek, de hasonló enyhe bevezető tünetekkel mi is találtunk már meglepő, sőt akár mellbevágó betegségeket.

Az én javaslatom az lenne, hogy ne az internetről látatlanba kapott információk alapján döntsenek egyik, vagy másik takarmány kiegészítő szer mellett. Ha állatorvosával együtt biztosak abban, hogy a kutya makkegészséges, akkor ennek én is örülök, de vitassák meg, hogy érdemes-e a Joint Aid-et lecserélni egy másik takarmány kiegészítőre, vagy a Royal Canin Mobility gyógytápját kellene esetleg a továbbiakban etetni a kutyával. Önök mindehhez sokkal több, és megbízhatóbb információval rendelkeznek, mint én.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993