Idős kutya

2020.06.22.

Tisztelt doktor!
A 15 éves szívbeteg, de amúgy jó közérzetű, korához képest aktív, jó étvágyú kiskutyánk 4 nappal ezelőtt evés közben félrenyelt, a falat megakadt, elkezdett fulladni, gyors google keresés után azt találtuk, hogy ilyen esetben emeljük fel a hátsó lábait, ez segített is, abba maradt a fulladás, viszont valószínűleg a lábemeléstől becsipődhetett neki egy ideg mert utánna nem tudta a hátsó lábait használni. Maszíroztuk neki és szerencsére helyre jött, a fulladás után pár órával már ismét tudott járni. Viszont a baleset óta nagyon kedvtelen, inni iszik, viszont nem akar enni, nem keresi a társaságunkat, ha odamegyünk hozzá arrébb megy. Arra gondoltunk, hogy a megakadt falat felsérthette a nyelőcsövét, ezért nem eszik, és mivel nem eszik nincs energiája, így 3 nappal ezelőtt elkezdtük úgy etetni, hogy pici, puha falatokat teszünk a szájába és azokat lenyeli, de csak nagyon kicsi adagokat eszik így is. Sajnos semmilyen javulást nem vettünk rajta észre.
Ön szerint mi lehet a baja?

Az sem kizárt, hogy jó a megérzésük és a falat felsértette a légcsövét a kutyának. Annak azonban talán még nagyobb a valószínűsége, hogy a falat egy része lejuthatott a tüdőbe és ott esetleg súlyos helyi elváltozásokat hozott létre. Részemről az is lehetséges, hogy a lógatásból szerzett gerinc és/vagy végtag sérülés okoz fájdalmat a kutyának, és emiatt csökkent az étvágya. Az sem zárható ki, hogy a félrenyeléses kalandtól és életmentéstől nagymértékben függetlenül az ismert szívbetegsége súlyosbodott, vagy más betegség jelentkezett az idős kutyánál.

Mindenesetre nem találgatni kellene, hanem fel kellene keresniük állatorvosukat és elmesélni a történteket, majd a kutya kivizsgálását kérni. Ha a vizsgálatok kiderítik a bajt, remélhetőleg megoldást is találnak rá.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993