Idős kutya

2021.03.20.

Tisztelt Doktornő!
Van nekem egy 13 és fél éves kutyám, akinek elég súlyos ízületi problémái és szívelégtelensége van. Már kb. 3-4 éve szed minőségi gyógyszereket mindkét problémára. Ez idő alatt egyre jobban lelassult a mozgása. Séták alkalmával meg-megáll, kétszer már össze is rogyott az utcán. A betegsége kialakulása óta kíméletesen, csak az ő tempójának megfelelően sétáltatom. Mostanra már annyira gyenge és fájdalmai is lehetnek, hogy egy 15-20 perces, nagyon lassú, csigatempójú sétától is elfárad.
A kérdésem az, hogy ragaszkodjak-e a napi nagyon rövid sétákhoz, vagy inkább már jobb abbahagyani és megkímélni ettől is. Egyébként tágas udvarú kertes házban lakunk, úgyhogy van mozgási lehetősége, ha egyáltalán van hozzá kedve. De leginkább szunyókál és fekszik igen sokat. Az étvágya jó, a súlyát tartja.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
az aggódó gazdi, Judit

A mozgást gyengéden forszírozni érdemes, mert a teljes mozgáshiány, elfekvés tovább rontja a helyzetet.

A megállapított szívelégtelenség és ízületi problémák is rendszeres kontrol vizsgálatokat igényelnek. A 3-4 éve megállapított betegségek akkoriban elégséges gyógyszeres kezelése, karbantartása az évek teltével szinte mindig elégtelennek bizonyulnak és nagyon sokszor a dózis emelésére, vagy más szerek alkalmazására van szükség.

A kontrol vizsgálatokon nemritkán egyéb problémákra is fény derül (gyógyszer mellékhatások, más betegségek pl. cukorbetegség, onkológiai betegségek …) egy idősödő kutyában, és ezek az új fejlemények természetesen gyakran okai az állapot rosszabbodásnak – amit esetleg az eredeti betegség számlájára írunk. Ha ez a kutya pl. esetleg nem ivartalanított, úgy igen nagy az esélye más komoly betegségnek az állapotrosszabbodás hátterében.

A fentiek értelmében elsősorban a kutya részletes kivizsgálását (fizikális vizsgálatok, részletes labor, képalkotók, egyéb kiegészítő vizsgálatok …) ajánlom. Ha nincs új megbetegedés az állapotrosszabbodás hátterében, akkor is egészen biztosan van lehetőség a  szívelégtelenség és ízületi panaszok kezelésének változtatására. Egy 13.5 éves Közép schnauzer önmagában a kora miatt nem feltétlenül elaggott, reménytelen eset.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993