idős kutya altatása

2019.11.19.

Kedves Doktor Úr, Közel 16 éves kis testű kutyusommal kapcsolatban kérném a tanácsát. Kb. három hete elkezdett prüszkölni és sűrű váladék jön az orrából. Állatorvosi vizsgálat alapján egy hátsó fog okozza a problémát. Utoljára 4 éve volt fogkőleszedése és fogeltávolítása. Most kapott egy erős antibiotikum injekciót gyulladásra, de sajnos két hét után sem változott helyzet. Az állatorvos tájékoztatása alapján az egyetlen megoldás a fogeltávolítás altatásban. Az altatás viszont ebben a korban nagyon kockázatos, négy éve is több vizsgálat előzte meg, most viszont attól tartok a kora miatt és mert egyre gyengébb nem bírná ki. Az elmúlt 1 évben több mint 1,5 kilót fogyott, nehezen mozog a hátsó lábai miatt, amire fájdalomcsillapítót kap időszakosan. Szervi panasza nincs, vese-,májfunkció rendben, szíve egészséges. Ön szerint megéri-e kitennem egy altatás kockázatának? Gázos altatás biztonságosabb lenne esetleg? Tisztában vagyok vele, hogy ha nem lesz műtét, valószínűleg a felső légúti panaszok mellett lentebb húzódik a gyulladás és előbb-utóbb tüdőgyulladást okozhat, ahonnan sajnos nincs visszaút. Emellett megemlíteném, hogy borzasztóan stresszel az orvosnál, remeg, kocognak a fogai (a fogyása miatt sajnos sok kivizsgáláson voltunk), és attól is félek, hogy ez a sok stressz okoz nála esetleg súlyosabb panaszokat. Illetve a felépülés is aggaszt, kíváncsi lennék más véleményére is ezzel kapcsolatban. Köszönöm szépen

Érzésem szerint a látványos fogyás, a korábbi és az új tünetek komoly betegsége(ke)t jelezhetnek az idős kistestű kutyánál. Ha a vérparaméterek alapvetően rendben vannak, úgy kizárólag a kor alapján nem érzek túl magas kockázatot a narkózis és a foghúzás, fogkőeltávolítás miatt. Illetve a foghúzás (és további vizgséálatok elmaradásában) sokkal nagyobb kockázatot érzek.

Önnel és Állatorvosával együtt én is remélem,  hogy a fog eltávolításával sokkal jobb helyzet alakul ki. A narkózis lehetőséget teremt több más vizsgálat elvégzésére is, és nagyon remélem, hogy más, súlyosabb betegség nem derül ki a kutyusnál.

Alapvetően a gázzal történő, monitorozott narkózisok biztonságosabbak kutya esetében is – de a technikai lehetőség hiányában a nagy tapasztalattal végzett injekciós narkózisok is kellően biztonságosak lehetnek. Egyetértek abban is, hogy ha nem történnek további vizsgálatok, akkor a látványos fogyással és sokasodó tünetekkel jelentkező betegség(ek) biztosan lerövidítik a kutyus életét. Ezzel szemben a foghúzás és további kivizsgálások esélyt teremthetnek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993