Idős kutya légzés probléma

2021.01.22.

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Van egy keverék nagytestű kan kutyánk, 12 éves múlt. Észre vettük rajta, hogy időnként rohamosan előtör nála egy nagyon furcsa légzési nehézségnek tűnő dolog. Ilyenkor mintha a légcsöve össze lenne szűkülve és nem befelé, hanem kifelé fujja inkább a levegőt. (A befelé tüzzentésnek utána néztem, de nem olyan a tünet) A hangját ilyenkor ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy gumimatracot próbálnánk kézi pumpával felfújni. Állatorvosnál jártunk vele emiatt, de nem tudott rá mit tanácsolni, ami elég elkeserítő. A kutya egyébként kinti-benti, éjjel bent alszik, nappal kint us van az udvaron, és be is jöhet. A rohamokat van hogy megelőzi egy nyugtalansági időszak, ilyenkor fel le mászkál a lakásban és erősebben liheg. De ez nem mindíg van, van hogy csak úgy rájön például alvás közben. Köszönöm szépen, ha tud nekünk valamit segíteni!

Hát még az sem kizárt, hogy valóban légcsőszűkülete van a kutyának, pl mert egy terime összenyomja, szögbetöri a légcsövet …De, főleg amennyiben túlsúlyos is a 12 éves nagytestű kan, esetleg van egy kis szívelégtelensége is, úgy a garat-, gége ödéma is okozhatja a leírt tüneteket. És állatorvosának is biztosan volt még jónéhány ötlete.

Az a helyzet, hogy a “voltunk állatorvosnál” nem ugyanazt jelenti, mintha részletesen kivizsgálták volna a kutyát. Nem tudom, történtek-e fizikális vizsgálatok (tapintás, lázmérés, fonendoszkópos hallgatózás …), laborvizsgálatok, készültek-e mellkasi-, nyaki röntgen felvételek, szívultrahang … esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok, és, amennyiben történtek, akkor mik voltak az eredmények.

A leírt tüneteket számtalan betegség (légúti fertőzések, allergia, daganatok, szívelégtelenség, szívférgesség …) okozhatja, ezek kizárása illetve a betegség diagnosztizálása nem lehetséges részletes kivizsgálás nélkül. Csak ezután derülhet ki, hogy meg lehet-e gyógyítani a kutyát, vagy legalább lehetséges-e javítani állapotán.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993