Időskori szemölcs

2024.02.21.

Jó napot kívánok!
13 éves amerikai staffordshire terrier kutyusomnak egy 2-3 milliméteres szemölcs nőtt a szemhéjára. Látszólag nem zavarja, de a szeme irritált, sokszor igen csipás, és ma picikét vérzett is a kinövés.
El szeretném távolíttatni, de aggódom a kora miatt. Jó állapotú, mozgékony kutya még mindig, de mozgás után krákogni, szinte köhögni szokott.
Egy ennyi idős kutyát lehet még műteni biztonságosan?
Válaszát előre is köszönöm!

Ha a szemhéjszéli növedék irritálja a szemet, az váladékozik, a növedék is vérezget, úgy természetesen indokolt a műtéti eltávolítása.

Egy 13 éves staffordshire terrier már szép kort megért, de a kor önmagában sem kutya, macska, sem ember esetében nem lehet oka műtét elvégzésének, sőt sajnos a legtöbb betegség idős korra halmozódik, ezért jellemzően idős állatok és emberek kerülnek műtéti ellátásra. Mi is és más állatorvosi klinikák is viszonylag gyakran kényszerülünk 10 év feletti staffordshire terrierek operálására akár megterhelő, bonyolult műtétek elvégzésére is.

A műtéti kockázatokat fel lehet mérni a beteg részletes kivizsgálásával, majd a betegségek, eltérések  feltárása esetén fel lehet készülni és a beteget fel lehet készíteni a műtéti, altatási kockázatokra. Remélhetőleg a részletes kivizsgálás nem tár fel súlyos, előrehaladott betegséget (súlyos szívelégtelenség, előrehaladott malignitás …) amely a műtéti kockázatokat elfogadhatatlan mértékben emelné, vagy értelmetlenné tenné a beavatkozást.

Az eltávolított szemhéjképlet szövettani vizsgálata is ajánlott, valamint, ha túl lesznek a mostani problémán, úgy a kutya védőoltásait (parazitamentesítését) is rendezni lehet érdemes, mivel az adatlap szerint csak veszettség ellen oltott.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993