Ivartalanítás

2020.05.17.

Először is köszönöm eddigi válaszukat, segítségüket, és köszönöm az állattartók nevében, hogy időt szánnak a gazdik kérdésére.
Az lenne a kérdésem, hogy a 24 hetes (6 hónapos) kan kutyusunknál ha az ivartalanítás mellett döntünk mikor végeztessük azt el, és Önök szerint ajánlatos-e? Szaporítani nem szeretnénk, a családban van egy 6 éves ivartalanított szintén pitbull szuka. Nekünk Ő az első kan kutyusunk, ha ismerősöket kérdezünk sokan az ivartalanítás mellett vannak, de van aki kifejezetten ellene, én tanácstalan vagyok, de inkább mellette..

Mi köszönjük kedves szavait!

Egy szuka esetében a korai ivartalanítás egészségügyi okokból (petefészek, méh és emlő betegségek megelőzése) teljesen egyértelmű. A kanok esetében az egészségügyi szempont nem ilyen egyértelmű – ezért a fiatal kanok ivartalanítását legtöbbször viselkedési zavarok miatt szoktuk ajánlani, pl ha az egyed agresszív, nehezen kezelhető, szexuálisan túlfűtött, jelölget, vagy szökdösős, vagy, ha a tartási körülményekből adódóan nem kívánatos szaporulat várható.

A felsorolt viselkedési rendellenességek általában a pubertás kor végeztével, az ivarérettség elérésekor derülnek ki, de ekkor még nem rögzülnek, viszont ekkor a csontozat, izomzat már a kanra jellemzően alakul, így a kasztráció időpontja ideálisan elérkezettnek tekinthető. Idősebb korban a here-, vagy prosztata betegségek miatt végzünk legtöbbször kasztrációt.

Az Önök konkrét esetében, a 6 hónapos kan kutya most kezd ivarérni. Ha kezd agresszív elemeket mutatni, molesztálja az ivartalanított szukát (családtagokat, macskát, plüssöket …) szökdös, nehezen kezelhető, vagy otthon ill. séta közben félő, hogy fedezni fog tüzelő szukákat … akkor érdemes elvégeztetni a kasztrációt akár már most, a kutya egy éves kora előtt. Ezután a kasztrált kan várhatóan simulékonyabb, kezelhetőbb, élhetőbb lesz, nem kell tartani nem kívánatos szaporulattól … természetesen nem lesz heretumor, és prosztata hyperplázia sem később, de a herélés nem védi meg az egyedet a prosztata daganattól. Sőt, sajnos vannak adatok amik azt támasztják alá, hogy a kasztráció kis mértékben növeli a prosztata tumorok kialakulását.

Az ivartalanítás után mindkét nem hajlamosabb lesz a hízásra, amit azonban több mozgással és energiaszegényebb táplálékkal meg lehet előzni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993