Ivartalanítás

2020.08.16.

Tisztelt Dr nő!
Egy bolognese 6 éves kutyáról van szó. 1 éve epilepszia jellegű rohamok jelentkeztek a kutyáknál, amit igazából soha nem tudtak megerősíteni, ezek a rohamok évente 4-5x fordultak elő nem olyan régen (1 hónapja) kapott egy Luminaletten nevű tablettát. Pozitívan változott, teljesen “felpörgött” végre olyan volt, mint a rohamok előtt újra játszott. Aztán augusztus 8-án ivartalanításra vittük, ahol meghalt az orvos szerint szívrohamot kapott. Azt mondta altatás után felébredt és utána egyszerűen leállt a szíve. Szeretném az Ön véleményét is megkérdezni ez hogyan fordulhat elő egy igazából fiatal és viszonylag egészséges kutyánál? Mindíg az ivartalanítás fontosságát hangoztatják, az ember úgy gondolja, hogy legyen hisz úgy sem akarunk kiskutyát, jót akarok a kutyának megelőzve a későbbi betegségeket, és az elhozatalkor szembesülök azzal, hogy nincs többé ?☹️

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel
Kosztrub Cintia

Az ivartalanítás fontosságáról mi is meg vagyunk győződve, és 30 éves gyakorlatunk során számtalan esetben látjuk bizonyítva azt a tényt, hogy amelyik szukát nem ivartalanítjuk fiatal korában, azt idősebb korában, komoly betegségek miatt (petefészek, méh, emlő elváltozások … ) akár többször is, jóval nagyobb kockázatok mellett kell megoperálni. Nem ritkán elveszítjük a felsorolt betegségekben a betegeinket. A fiatal korban, tervezetten elvégzett ivartalanítás összességében és statisztikailag rengeteg kutyaéletet ment meg a betegségektől, szenvedésektől és pusztulástól is. Mindez az Önök egyedi, ritka esetére nem nyújt persze vigaszt.

Az Önök esetében az egy éve ismerten epilepsziás, 6 éves kutya elveszítését állatorvosa szerint szívmegállás okozhatta. Ez lehetett ismeretlen, rejtett szívbetegség, vagy akár az epilepsziás betegség következtében kialakult szívelváltozás miatt is. Az epilepsziás alapbetegség önmagában is veszélyes, akár a halálok is lehetett, vagy lényegesen hozzájárulhatott a tragédiához. Ennél pontosabbat boncolással és ehhez kapcsolódó kiegészítő vizsgálatokkal lehetett volna megtudni. Nagyon sajnálom a történteket.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993