ivartalanított nőstény macska pisilés

2023.11.15.

Három és fél éves lakásban tartott cicám lassan (Luna) már 2 éve pisili körbe a lakást. Két fiatalabb nőstény cicatesója van, mindenki ivartalanítva. Először csak az alom mellé ment a pisi, egy idő után már az ágyba, kanapéra, bejárati ajtó elé, előszoba szőnyegre, szoba sarkába, fürdőszoba szőnyegre. A probléma körülbelül akkor kezdődött, amikor a legkisebb macskát FIP-ből gyógyítottuk, és a párom elköltözött otthonról. Azóta viszont állandósult az otthoni légkör de Luna viselkedése egyre rosszabb. Tudja, hogy rossz dolgot csinál, mégsem fejezi be. Állatorvos nyugtatót írt fel neki (Zylkéne), ami az első alkalommal kicsit javított a helyzeten de teljesen nem szűnt meg a probléma. Utána még kétszer próbálkoztunk ezzel a gyógyszerrel sikertelenül. Időközben alom típusának cseréjével is próbálkoztam de nem vált be. A 3 cicának 3db XL-es fedett alomtálcája van, amit vegyesen használnak. Sajnos nincsen több ötletem.

Ha az állatorvosi vizit alkalmával részletes kivizsgálás (előzmények, fizikális vizsgálatok, vírustesztek, vér/vizelet/széklet labor, esetleg  kiegészítő vizsgálatok ….) is történt, és semmi szervi eltérést nem találtak, így kizárásos alapon stressz/viselkedési zavar kezelésként próbálják  a Zylkéne-t, úgy jónéhány egyéb stresszoldó, nyugtató hatású szert is megpróbálhatnak, hátha az egyik megoldást jelent.

Ha nem történt részletes kivizsgálás, akkor egyáltalán nem lehetnek biztosan abban, hogy a kellemetlen új szokás nem betegség tünete a Lunánál. A leggyakoribb ok a macskák alsóhúgyuti megbetegedése (FLUITD, FUS), de ezen kívül is sokféle, gyakorlatilag minden fájdalommal, lázzal, diszkomfort-tal járó megbetegedés lehetséges a háttérben. Ezesetben kezdődhet a Luna kivizsgálása.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993