Ízület és daganat

2022.06.04.

Kedves Dr. Úr!
Van egy 4,5 éves (2 éve) ivartalanított, szuka, német juhász kutyám. Mindig is kényeske volt, többször volt gond az emésztésével, volt hasnyálmirigy gyulladása, és azért is lett ivartalanítva mert rendszertelenül tüzelt. 25 kg-os, szinte kizárólag tápot eszik és havi szinten kapja a nexgard-ot. Minden évben télen (decemberben) van a kötelező és kombinált oltása, tavaly ősszel sajnos be kellett oltassam covid ellen (2 oltás) és kapott januárban Nobivac Respira BB oltást (2 db) kennelköhögés ellen (mert egyre több kennelköhögéses kutya jelent meg a térségben).
Kb. 2,5-3 hónapja megjelent egy apróbb lapos pukli a homlokán ami elég rejtélyes volt, mert még sosem dagadt be semmije ha beütötte magát vagy ilyesmi, és nem is csípésnek tűnt. 5-6 nap alatt el is múlt nyomtalanul, majd előjött ismét az orrnyergén és elmúlt az is. Aztán előjött a lábain egyre több, utána a gerince mellett pár centivel még kettő és egyszer a hasán is volt. Minden pukli jön és megy 5-6 nap alatt, csak a gerince mellett lévő volt több ideig jelen(pár hétig). Először nem volt más tünet, de egy hónap után a lábain lévő dudorok miatt (gondolom én) elkezdett fájni a lába. Az első és a hátsó lábainak az ízületei is “bevizesedtek”, felpuffadtak kissé. Sok fekvést követően úgy áll fel mint egy dysplasia-s kutya (minél többet fekszik annál rosszabb), néha sántikál is, de egy idő után bejáratódik és már nem látni a mozgásán semmit. Legelőször úgy vettem észre, hogy nem akart leülni amikor kértem, nem volt kényelmes Neki behajlítani a hátsó lábait. Ha felugrik az ágyra, van hogy összecsuklik a két hátsó lába. Fésüléskor érzékeny a háta és a hátsója. Kevésbé aktív, látni rajta, hogy fáj Neki. A pukliknak nem éles a határa, szépen elsimultak és érintésre nem érzékenyek, a lábain kemények mintha csak csont lenne, a hátán lágyabbak és kb szilva mag nagyságúak. Volt, hogy rohangált és beütötte a lábát amit anno észre sem vett volna, most felnyüszített és sántítani kezdett( ami pár perc múlva elmúlt). Nekem úgy tűnik mintha ott jelennének meg a dudorok, ahol beüti magát. Ha pl sokat pörög és tombol a kutyaszállító utánfutóban, akkor sokkal több pukli lesz a lábán. Van amikor pár napig mintha javulna és szinte alig találok dudorokat, de utána mindig visszaesik. Van, hogy vagy 10 db van rajta, máskor csak 3, rendszertelen, de teljesen nem múlt el egyszer sem.
Többször is voltunk állatorvosnál, sajnos “rejtélyesnek” lett nyilvánítva az esetünk. Volt vérvétel ami gyulladást állapított meg, utána 6 napos antibiotikum kúra, volt vékony tűs biopszia, de azt mondták a laborban, hogy “ez bármi lehet, le kell szedni egy egész puklit”, ami nem jött össze, mert amikorra az időpontot kaptam akkor sosem volt rajta alkalmas helyen alkalmas pukli és egyelőre szelídebb módszerekkel próbálkozik a Doktor Úr: vitaminok, daganatellenes szerek, antibiotikum kúra, homeopátia……. de semmi változás. Kiváló állatorvosom van, kb 50 éve praktizál, de ilyet még nem látott, ami elég elkeserítő.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!
( a képeken az első lábán látható a “beszűrődés” a hátsón meg vagy 4-5 dudor)

Leírása alapján elsőre a Lyme-kór jut eszembe, ez akár egymagában is okozhat bőr-és ízületi tüneteket. De akár a Nexgard rágótabletta rendszeres használata is állhat a tünetek egy részének hátterében. Egy temperamentumos, örökmozgó kutya esetében akár a kennelben, utánfutóban, vagy futkosás közben szerzett rendszeres sérülések nyomait is észlelhetik. A túlzott temperamentum hátterében is állhat akár többféle betegség. Részemről persze bőven leehet akár csípőízületi diszpláziája, és/vagy gerinc elváltozása is a kutyának.

Tapasztalt és felkészült állatorvosa mindezekkel természetesen tisztában van, sőt velem ellentétben ismeri a kutyát, leleteit és és kórlefolyást is – már csak emiatt sem szorul az én ötleteléseimre. További vizsgálatokkal egészen biztosan tisztázni tudja a lehetséges oko(ka)t, és remélhetőleg segíteni is tud a kutyán.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993