Kiscica hurutos köhögése

2023.11.04.

Tisztelt Doktornő! Egy 4-5 hónapos, 80 dekás ivaros, még nem oltott fiú cicáról van szó az alábbi tünetekkel: váladékos szem, szörcsögő légzés és napi több alkalommal hurutos köhögőroham. Eddig kinti cica volt, nem megfelelő táplálékkal, amit már orvosoltunk, tápot kap. Állatorvos látta, kapott a szemére Floxal szemcseppet, illetve immunrendszer erősítésére Gastroferm cat-ot. Azt mondta az orvos, mást nem kaphat az alacsony testsúlya miatt. Nem derült ki mi lehet a baja, ami a cica szempontjából sem jó, valamint azért sem, mert így nem tudjuk összeengedhető-e a másik, 6 éves oltott (Purevax RCPCh FeLV) cicával. A kiscica szeme már sokkal szebb, játékos, érdeklődő, aktív, étvágya jó, vizelet, széklet rendben, féreghajtót kapott. A köhögés viszont nem akar javulni. Van rá mód, hogy valamilyen vizsgálattal mégis kiderüljön a probléma oka (pl. teszt, labor), az veszélyt jelent-e a másik cicára? Segítségét előre is köszönöm! Szilvia

Igen, mindenképpen jó az ötlete, miszerint ki kellene vizsgálni a kölyök tüneteit. Ha állatorvosa áttekintheti az előzményeket, elvégezheti a fizikális vizsgálatokat, vírusteszteket, vér-, esetleg vizelet- és széklet labort, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatokat … úgy kiderülhet, hogy milyen vírusfertőzés, vagy milyen egyéb betegség áll a tünetek hátterében.

Csak így lehetséges érdemben megválaszolni az összeengedés, a további esetleges kezelések (antibiotikum?),  vakcinázások megkezdése … kérdéseit.

A felsőlégúti tünetek enyhítésére kiegészítő kezelésként szóbajöhet a Fitovet termékcsalád Candist szirup nevű terméke is:

https://fitovet.hu/termek/candist-szirup/

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993