Kiscica örökbefogadás

2022.05.02.

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!

Örökbefogadással kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni. Egy menhelyen van egy 1 hónapos kiscica (testvéreivel), akit szeretnénk hazahozni, azonban a menhelyen van egy FELV pozitív cica is. Őt néha kiengedik a ketrecéből, akkor amikor ott vannak a gondozók és szabadon mászkál a többi macska között a szobában, nincsenek elszeparálva mindig. A kicsik bár ketrecben vannak elzárva, azonban aggódok, hogy ha most már örökbefogadnánk a kiscicát, elkaphatja a FELV-es cicától a betegséget. 1 hónap múlva lesznek örökbefogadható állapotban, addig ott lenne a menhelyen. Ha a lappangási időt is beleszámítjuk, nagy kockázatot látok abban, hogy a beteg cica megfertőzi a kicsiket, ami csak az örökbefogadás után derül ki. De sajnos annyira nem ismerem a FELV veszélyeit.

Ön szerint jogos az aggodalmam, vagy túlreagálom? Érdemesebb lenne inkább máshonnan örökbefogadni egy cicát?
Köszönöm a válaszát!

Nézze, leírása alapján, ha valóban igazolt FELV pozitív cica grasszál időnként a többiek között, az bizony aggályos a többi macska fertőződése szempontjából.

Nem tudom, hogy az a bizonyos FELV pozitív cica milyen teszttel, hányszor volt tesztelve, oltott-e leukózis vírus ellen, voltak-e, vannak-e tünetei, kezelték-e valamivel is …. és  azt sem, hogy a kiscicák anyja oltott-e, az anyamacskának korábban volt-e lehetősége fertőződnie ettől a bizonyos macskától, vagy másik egyedtől, azt pedig pláne nem, hogy a kölykök jelenleg mennyire vannak elkülönítve ettől a bizonyos FELV+ egyedtől. Pedig ezeket az adatokat legalább tudni kellene a veszély megítéléséhez.

Talán a menhely ellátó állatorvosától tud tájékozódni a kölykök vírusfertőzöttségének esélyeit illetően.

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993