Kiskutya

2023.11.10.

T. Doktornő

Házban/kertben tartott kutyus aki nem jar setalni kirandulni elkaphatja-e veszettseget ha nincs oltva? Más kutyával nem talalkozik csak a vele egy haztartasban előkkel akik szinten nem járnak ki utcára. Masik kutyussal összeverekedtek es ekozben harapta meg ujjam 🙁 ez okt. 27en volt

A veszettség nem csak kutyára, rókára és emberre, hanem az összes melegvérű állatra veszélyes vírusos betegség. Ha a kutya, macska és róka kontaktokat ki is tudja zárni, az ún sylvatikus (erdei állatok) forrását szinte lehetetlen kizárni.

Az oltatlan csivi ugyanis nem csak kutyától, rókától és kóbor macskától, de süntől, denevértől,  madaraktól, sőt rágcsálóktól is elkaphatja a veszettség vírusát.

Ez is az oka annak, hogy a kutyákat, testmérettől és életmódtól függetlenül minden évben kötelezően be kell oltani a veszettség ellen, és ez az oka annak is, hogy ha oltatlan kutya embert mar, akkor a kutya 2 hetes megfigyelését kell előírni.

A válasszal nem ijesztgetni akarom, vagy felesleges stressznek kitenni, de leírása alapján én nem tudom teljes mértékben kizárni a veszettség gyanúját. Beszéljen háziorvosával és állatorvosával.

Egy megkímélt, emberközeli életet élő kistestű kutya esetében is kötelező az évente egy alkalommal beadott veszettség elleni védőoltás és féreghajtás. Mivel azonban akár a cipőtalpon haza lehet vinni más vírusokat és féregpetéket is, a bolha, kullancs és akár a szúnyog is a kutyára veszélyes betegségeket közvetíthet, ezért a többi vírusos betegség elleni oltás és a negyedévente elvégzett féreghajtás, valamintz a külső paraziták elleni védelem is melegen ajánlott.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993