Köhögés

2022.09.24.

Kedves Dr. Nő!

A kutyám Pamacs miatt írok, aki május óta köhög. Akkor elvittem állatorvoshoz, ahol azonnal egy szívféreg teszttel kezdünk, de az negatív lett( lárvára is). Utána egy ultrahang alatt kiderült, hogy a szíve nem tökéletes (mitrális billentyű) erre kapott gyógyszert (vetmedin) amit szépen azóta is szed, viszont a köhögéssel eddig nem jutottunk előrréb.. egy hónappal később a kontrollnál kapott bisolvon port, ami ismét nem segített semmit. Itt már készült egy röntgen kép, de nincs a tüdejében semmi és a szíve sem nyomja a légcsövét. Ezek után elvittem a régi állatorvosomhoz, hátha ő mást mondd. Első körben kapott gyógyszert (fromilid) és gyanakodott tüdőférgességre, amire advocatet kapott. Sajnos ezek sem segítettek. Utána környezeti okra gondolt, így naponta porszívózok a szőr és a por ellen, illetve párásítottunk hátha a száraz levegő a baj, de ez sem segített. Sajnos egy pár napja durvábban köhög már, mint eddig. Van hogy 5x kezd rá egymás után, nappal és éjjel is. A köhögés maga váladékos, amit folyton a szájába köhög fel, majd azonnal le is nyeli. Nem tudom, hogy ez elegendő információ-e, de bízom benne, hogy valaki rájön végre, hogy mi baja van, mert fáj érte a szívem, ahogy köhög. A válaszát előre is köszönöm!

Nézze, sok minden történt már a kutyával, de én még olyan alap dolgokkal sem vagyok tisztában, hogy volt-e a kutya akár csak rövid ideig is lázas, történtek-e vérvételek, ennek mik voltak az eredményei, a köhögésen kívül van-e bármi egyéb tünete, változott-e a kondíciója, mennyire terhelhető  ….

A köhögés tünetét sok tucat betegség okozhatja, és az sem kizárt, hogy egynél több kórfolyamat zajlik a kutyában. Pl. ha a mitrális billentyű elégtelenség diagnózisát elfogadjuk, úgy az sem kizárt, hogy ezen szívbetegség kompenzációja nem tökéletes a jelenlegi kezeléssel. De a szívbetegség nem zárja ki, sőt elősegíti más betegségek megjelenését, amit szintén érdemes lehet kivizsgálni.

Nem látok más lehetőséget, mint a kutya részletes, szisztematikus kivizsgálását, fizikális vizsgálatokkal, laborvizsgálatokkal, akár 3D képalkotóval, endoszkópiával. Remélem, hogy mielőbb kiderül a köhögés oka, és azt is, hogy megoldható lesz az eset.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993