Köhögés

2024.03.04.

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!
13 éves Yorki kutyusom van. Kb. 1 éve kezdett el köhögni. Először csak a pórázon, azt gondoltam, amiatt, majd hámot vettem, de azzal is. Majd elkezdett otthon is köhögni. Elvittem orvoshoz, meghallgatta, azt mondta, szívelégtelensége van. És kezd romlani a veséje. Cardalis és Cardisure gyógyszert kapott. Egy ideig csak néha (terhelésre, fizikai aktivitásra) köhögött, majd pár hete szinte egész éjjel, fuldoklásig. Visszavittem az orvoshoz, igazából nem tudott mit mondani, szteroidot adott neki. Ettől a vizelet mennyisége nagyon megnőtt, de a köhögési rohamok nem múltak el, nem tud éjjel pihenni, mert lefekszik, azonnal ugrik fel, és köhög, sokszor mintha hánynia is kellene, de hányni nem hány. Sokszor azt gondolom, azonnal megfullad. Nagyon sokat alszik, étvágya jó. Kérdésem az lenne, merre, milyen vizsgálatra kellene elindulni, hogy végre tudjam, mi is a baja igazából? Segítségét köszönöm!

Nézze, valójában a köhögés is igen általános tünet, sajnos igen sok betegség okozhatja.

Nem tudom, hogy milyen vizsgálatok alapján diagnosztizálták a szívbetegséget és társult veseelégtelenséget, természetesen állhat ez is a háttérben. De a szívbetegségek is sokfélék, korántsem mindegy, hogy szívféreg, vagy szívbelhártya gyulladás/billentyű elégtelenség, vagy szívizom hypertrófia, vagy ritmus zavarokról van-e szó.

A szívbetegségeken felül más betegségek (primer tüdőbetegségek, allergia, légcsőszűkület … daganatos betegségek ….) és több más elváltozás is állhat a háttérben.

A kutya részletes kivizsgálásával (előzmények, fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók és egyéb kiegészítő vizsgálatok) lehet szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni az okot. Ezután a megoldások, esélyek is megbeszélhetőek lennének.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993