Köhögés, tüsszögés vagy szőrcsomó?

2023.03.02.

Tisztelt Doktornő,

Egyik barátnőm cicájára vigyázok, és kb 2 napja tüsszögő/köhögő hangokat hallat elég gyakran (napi 5-6x legalább), főleg akkor, ha szunyókálásból/alvásból ébred. Olyan, mintha szőrcsomót akarna felköhögni, de egyelőre sehol nem találtam végterméket. Ezek a “rohamok” pár másodpercig, max 15 másodpercig tartanak. Régebben együtt is laktunk, emlékszem akkor is voltak ilyen napjai, viszont most, hogy 100% rám van bízva a cica, eléggé megijedtem, nagyon szörnyű cikkeket találtam a neten.
semmi más tünete nincs, nagyon jó az étvágya, dagaszt, bújik, dorombol, viselkedésében semmilyen változást nem tapasztalok. Kaki és pisi rendben, mennyiségre és állagra is.
Még információ lehet, hogy a szeme hajlamos gyulladásra, illetve pihenő állapotban hangosan veszi a levegőt (nem fullad, semmi ilyesmi)
Az oltásos kérdésre nem tudom a választ, mivel nem az én cicám és most (tekintve h hajnal van) nem érem el a gazdit, és meg sem akarom ijeszteni.

Előre is nagyon köszönöm a segítséget és bízom a megnyugtató válaszában.

Zsuzsi

Leírása alapján lehet akár szőr is elakadva a garatban, légutakban, vagy a gyomorban amit a cica fel akar köhögni, vagy hányni, de részemről légúti allergiás tünetek, vagy légúti fertőzések és más betegségek is járhatnak hasonló tünetekkel.

Nem gondolom öncélú ijesztgetésnek, ha rövid hangos  videókat készít a cica tünetéről, ezt megmutatja a barátnőjének, megkérdi, hogy észrevett-e hasonló tüneteket már korábban a cicánál. Ugyanezen videók segíthetnek állatorvosuknak is annak eldöntésében, hogy tüsszögés, száraz, vagy nedves köhögés, vagy öklendezés jelentkezik-e a cicánál. Érzésem szerint érdemes lehet megfigyelését kivizsgálni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993