Krónikus köhögés

2021.02.24.

Tisztelt Dr. Thuróczy Julianna! 13 és fél éves, egyébként korához képest jó karban lévő puli kutyánk tavaly augusztusban elkezdett köhögni, köhögések végén öklendezett. Kennel-köhögéssel kezdték kezelni, kapott 2 fajta antibiotikumot (Azi Sandoz majd Doxiciklin), szteroidot (Hedylon), köhögéscsillapítót, de nem változott. Majd egy harmadik fajta antibiotikumot, prednisolon kúrát, diaphyllint, vízhajtót, de nem használt semmi. A szívultrahang nem állapított meg semmi kórosat. Szívférgesség, tüdőférgesség vizsgálat negatív lett. Vérképe is jó lett. Kapott tüdőértágítót is, de nem változott. A köhögés mostanra asztmatikus lett, néha öklendezik a végén, ha kicsit erősebben simogatom az oldalát köhög. Egyedül a dexafort injekció vált be ideig-óráig, de már azzal is köhög, bár kevesebbet. Láza nincs, étvágya jó. A köhögés nagyobb mozgásra, lehuppanásra is indul. Több orvosnál is jártunk, felmerült az endoszkópos vizsgálat is.
Szeretném kikérni a véleményét. Köszönöm előre is! Üdv. Alesinszki György

Az adatlap szerint idős, jó általános állapotú, kevéssé oltott, (ivartalanított?) nőstény Puliról van szó.

Ha a vizsgálatok eredményei ill a kezelések eredménytelensége alapján kizárjuk a szív- és tüdő férgesség, kennelköhögés és bakteriális eredetű légúti fertőzések lehetőségeit, akkor is sokféle egyéb ok (allergia, bronchitis, primer szívbetegségek, idegentest, mellüregi onkológiai betegségek …) állhat a köhögés hátterében. Így akár az endoszkópiás vizsgálat, akár a 3D képalkotó vizsgálatok indokoltak lehetnek.  Azonban, ha a felsorolt vizsgálatok tavaly (augusztus-októberben) készültek, akkor abban sem lehetünk biztosak, hogy most február végén, hónapokkal később is negatív lenne az a szívféreg teszt, vérlabor, ultrahang … Gondolom egyszer mellkasi röntgen felvételek is készülhettek, és akkor azon sem volt egyértelmű eltérés.

Érzésem szerint a kutya friss, részletes kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, részletes labor, képalkotók …) vezethet az ok megtalálására. Mindez frusztrálóan hathat, de hónapok alatt bőven változhat annyit a helyzet, hogy az ismételt vizsgálat már pozitívvá válik, és a sok felsorolt vizsgálatot akár 1-2 nap alatt el lehet végezni akár az endoszkópiával, 3D képalkotóval együtt is. Más megoldást nem látok.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993