Krónikus veseelégtelenség ?

2024.05.15.

Tisztelt Doktornő!
A mellékelt vérkép alapján azt mondta az állatorvos, hogy krónikus veseelégtelenségben szenved a cicám, és vesetápot kell adni neki.
Kicsit furcsállom, hogy ennyiből felállított egy diagnózist, így kíváncsi lennék az Ön véleményére is, hátha okozhatta bármi más az eltéréseket.
A cica ősszel lesz 10 éves, és semmi változás nincs a viselkedésében, jó étvágyú (de nem elhízott), jó kedvű, energikus, szíve is rendben, csak a fogkövét kell leszedni, illetve az ínye is gyulladt, de a vérkép alapján most nem javasolta az altatást az orvos.
Kértem SDMA vizsgálatot is, de az orvos szerint ilyenkor már felesleges.
Segítségét előre is nagyon köszönöm!

Kétségkívül láthatóak eltérések a mellékelt laboreredményekben, amelyek figyelemfelkeltőek lehetnek, de én csak a leleteket látva biztosan nem tudok diagnózist mondani.

A krónikus veseelégtelenség egyértelmű diagnózisához érzésem szerint kellene legalább a sok vízivás, sok pisilés, esetleg néha hányogatás, étvágytalanság, szőrborzoltság … tünetei közül is néhány, és meggyőzőbb lenne, ha alacsonyabb lenne a vörösvérsejtszám (és a hemoglobin szint, hematokrit). A kezdődő enyhefokú krónikus veseelégtelenség gyanúja véleményem szerint felmerülhet az eredmények kapcsán, de biztos diagnózist én ennyi adat alapján nem mondanék.

Számomra a mért paraméterek közül a kreatinin, foszfor minimális emelkedettsége mellett legalább ennyire figyelem felkeltő adat az emelkedett koleszterin, minimálisan emelkedett vörösvérsejtszám, retikulocitózissal és a limfocitózis normális fehérvérsejtszám mellett.

Én azt is el tudom képzelni, hogy a vérvétel pillanatában a cica enyhén kiszáradt állapotában volt (régen ivott, meleg volt) az eltérések egy része akár ezzel is magyarázható.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993