Kutya

2021.07.29.

Üdvözletem!
3 éves nőstény ivartalanított Yorki kutyusom van, sajnos kiskora óta különböző problémákkal kellett rengetegszer állatorvoshoz járnunk. A mostani probléma is ha meggondolom régebbi, de sokáig nem foglalkoztam vele mélyebben. Azzal kezdődött hogy a nyaki nyirokcsomók megvoltak duzzadva, akkor természetesen voltunk orvosnál, kapott rá injekciót, de időnként újra előjött. 2-3hónappal ezelőtt tapasztaltam aggasztóbb tüneteket a kutyusnál, játék közben “szörcsögő hangot ad” mint aki megfullad, nyirokcsomói szintúgy megdagadva. Egyből el is indultam kivizsgáltatni, kiderült hogy nagyfokú gyulladása van, a nyak és garat részen (nyirokcsomó duzzanat, gége oedéma, nyálmirigy gyulladás, vérbő mandula). Antibiotikumos kezelést kaptunk és gyulladáscsökkentőt. Nagy javulás nem volt érzékelhető, a “szörcsögés” megmaradt. Endoszkópiai vizsgálatra küldtek ami meg is történt, ott megállapították, hogy gége bénulása van a kutyának. Sajnálatos módon sokmindent nem mondtak erről a betegségről csak azt tudom amit magamtól utána olvastam. Műtétet javasoltak de előtte mindenképpen CT vizsgálatra kell menni. A kérdésem pedig azzal kapcsolatos, hogy a gégebénulás magába mint diagnózis és betegség, a nyirokcsomókat, nyálmirigyeket, mandulákat érintheti annyira, hogy folyamatos vagy időszakos gyulladásban legyenek?
Köszönettel Tóth Viktória!

Előfordulhat, hogy a gégebénulás ugyanúgy tünete egy eddig még meg nem nevezett betegségnek, mint a nyirokcsomó-, mandula-, és nyálmirigy duzzanatok. És ugyan csak 3 éves a kutya, de a leginkább aggályos, hogy akár lymphoma (rosszindulatú daganat) is állhat a makacs, kezelésnek ellenálló tünetek mögött.

A további vizsgálatok (labor, szövettan, 3D képalkotók …) segíthet a diagnózis felállításában, és ezután lehet megítélni a kutya esélyeit, megoldásait.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993