Kutya

2022.10.20.

A héten vettem észre a kutyán ezt az elváltozást. Először azt hittem hogy kullancs. De nem.
Gondolom el kell orvosilag távolítani. Csak azt szeretném kérdezni hogy ez lehet egy rossz indulatú csomó? Válaszát előre is köszönöm.

Az a helyzet, hogy a képen én nem látok kullancsszerű elváltozást. Ha a két ujja között egy oda nem illő duzzanatot érez a szőrrel fedett területen, az, gondolom sokszorosa egy vért szívott kullancsnak is. De igazából a képen azt sem látom, hogy a kutya melyik testrészét tapogatja.

De még ha tökéletes képet sikerült is volna készíteni, egy fotó alapján akkor sem lehet megmondani, hogy mennyire lehet rosszindulatú egy duzzanat. A legszerencsésebb esetben még akár folyadékgyülem (vérömleny, tályog, savós gyülem), vagy gyulladásos szövetszaporulat is lehet, de ezek egy része is sebészeti beavatkozást igényel.

Ha állatorvosa megvizsgálhatja a kutyát, úgy kiderülhet, hogy az észlelt duzzanat mennyire tűnik veszélyesnek (mérete, helyeződése, környezetében elmozdíthatósága, környéki nyirokcsomó duzzanata … citológiai/szövettani vizsgálat …) illetve mennyire eltávolítható. Egy esetlegesen rosszindulatú tumor is tökéletesen eltávolítható és a beteg meggyógyítható, ha időben és szakszerűen történik a beavatkozás, még az áttétek kialakulása előtt.

A bőrön illetve bőr alatti kötőszövetben tapintható tumorok túlnyomó része eltávolítható, és a kutya ezzel tökéletesen meggyógyítható. Fontos, hogy az eltávolított duzzanat szövettani vizsgálata is megtörténjen.  Az időtényező azonban fontos, egy duzzanat elhanyagolása annak növekedését eredményezi, aminek eltávolítása egyre bonyolultabb lehet, és amennyiben rosszindulatú, úgy idővel áttéteket képezhet.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993