Kutya belgyógyászat

2022.11.11.

Tisztelt Doktornő!

5 éves ivaros szamojéd kan kutyámat hetente 2-5 alkalommal tudom sétálni vinni. Alapvetően egy nagy parkosított kert áll a rendelkezésére. Azt tapasztaltam, hogy néha (tehát nem minden séta alkalmával) de séta közben egyszer csak elkezdi a hosszú szálú füvet keresni, megenni, hogy meghányassa magát. Este 8-kor kap enni, naponta 1x. Volt olyan, hogy délelőtt vittem, akkor az egész esti ételt kihányta, melyet fehér hab ölelt körül. Más alkalommal, amikor délután vagy este vittem sétálni, csak sárgás epés fehér hab ürült a kutyából. Megjegyzem még egyszer, ez nem minden séta alkalmával[max. 30%] van így, illetve nem eszik fel a kutya ezt megelőzően semmit. Az ürült tartalmat soha nem eszi vissza, szaglássza, de otthagyja. Sokat agyaltam már a dolgon, talán olyan mintha egy intenzívebb futkározás összefüggésbe hozható a hányással.

Wolf of wilderness száraztápot kap, illetve az utóbbi 2 hónapban átálltunk a Taste of the Wild-ra. Mindkét említett táp esetében történt már hányás, tehát az ki merném zárni.

Kellene aggódnom, vagy ez még a kutyáknál egyébként néha napján jellemző hányás kategóriába esik? Esetleg próbáljam meg a napi 2x-i etetést az epe irritáció miatt? Na de ha az epe irritálja a beleit, akkor miért hány akkor is, amikor van benne béltartalom?

Egyébként a kutya élénk, ínye rózsaszín, szemei tiszták, testsúlya nem változik, jól táplált.

Válaszát előre is köszönöm!

Leírásából én nem tudom kitalálni, hogy egy makkegészséges kutyáról lehet-e szó, aki néha, ha evés után nem sokkal kezdi az intenzív mozgást, futkosást, akkor hányogat – vagy valamilyen betegség indult el az 5 éves, csak veszettség ellen oltott Szamojéd kan kutyában.

A hányás gyakori tünet kutyákban is, sok tucat lehetséges ok állhat ennek a hátterében.

Ha állatorvosa elé tárja megfigyeléseit, és kérdéseit és ő szisztematikusan kivizsgálhatja (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet/széklet labor, esetleg képalkotók, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok …) úgy kiderülhet, hogy a kutya egészséges-e, vagy a sok lehetséges ok közül mi okozza a hányogatást. Ez utóbbi esetben akár megoldást is találhatnak a problémára.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993