Kutya daganat

2020.03.03.

Kutyámnál 2019.októberében szívférgességet diagnosztizáltak. 2020.januárig kapta rá a kezelést, de mivel még mindig köhögött, fogyott is, ezért röntgen készült róla, ahol megállapították hogy tüdején több daganat van, az oldalán is nőtt egy, és egyik mellső lábára sántítani kezdett, semmiféle sérülés nem érte.A levegőt nehezen vette, sokszor úgy köhögött, mintha valamit ki akarna köhögni. A kezelőorvos akkor azt mondta, még az euthanázia nem indokolt addig amíg eszik, felkel, éber,nem szenved. Azóta 2 hónap telt el, fokozatosan romlik az állapota, kinézete. A levegőt gyorsan és nehezen veszi. Enni eszik, kimegy pisilni, széklete rendben,farkát csóválja, szólítjuk felénk fordul. Mostanában nagy lett a hasa, emiatt rendszeresen kell neki adni vízhajtót. De látszik, hogy légszomja van, a tüdőkapacitása romlik. Kérdéseim: Mi az az állapot, ami indokolja az euthanáziát? Az így kevés információ nekem, hogy ha szenved, mert nem tudom igazán mikor szenved? Tüdődaganat, légszomj esetén mikor indokolt az elaltatása? Milyen tünetek esetén? Hiszen szeretném ha velünk lehetne még, de tűrhető életminőségben. Másik kérdésem, hogy a betegség a szívférgesség miatt alakulhatott ki?Vagy a 2 betegség véletlen alakult ki egyszerre?11 éves

Leírása alapján feltételezhető, hogy a kutya szívférgessége mellett metasztatikus tüdődaganat is kialakult, és nem kizárt, hogy a primer tumor a kutya oldalán jelentkező bőrtumor, vagy szarkóma, esetleg a kutya sántítását is okozó csonttumor. Leírásából azt sem lehet kizárni, hogy a primer tumor máshol (emlő-, hasüreg ….) van és mind a tüdő, mind az oldalán és esetleg a csonton jelentkező tumorok áttétek. A szívférgesség okozta tüdőtumor nem bizonyított, sokkal inkább valószínű, hogy párhuzamosan kialakult betegségekről lehet szó.

Az eutanázia időpontjának nincs általánosan megjelölhető időpontja, nagymértékben függ a kutya és az Önök tűrőképességétől is. Ha a kutya jelentős mértékben veszített súlyt, alig mozog,  a nehezített légzés pihenés közben is látható, nem tud a megszokott testhelyzetekben pihenni, akkor már most lehet az eutanázia mellett dönteni. Ha a leírtakkal ellentétben a súlyvesztés nem jelentős, a sántítás mellett a kutya azért képes komfortmozgásait elvégezni, pihenés közben a megszokott testhelyzeteket felveszi, és pihenés közben nincs légszomj, az étvágy kielégítő, a kutya élénk, figyel a környezetére és Önökre, úgy még nem kell meghozniuk a döntést.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993