Kutya indokolatlan agresszió

2023.10.01.

Tisztelt Címzett!
Van egy kb 1 éves utcáról befogadott kutyánk, vizsla forma (bohemian spotted dog néven találtunk meg az interneten, teljesen passzol a leírása), kb 3-5 hónapos korában került hozzánk. Séták során kutyákkal szemben agresszívan kezdett viselkedni de Egy ideje észrevettük rajta ha bármi baja van vagy fájdalma, értek itt egy hányást, ivartalanítás utáni fájdalmat, vagy meghúzta a lábát akkor támadó jellegűen lép fel. Ez odáig fajult, hogy már indokolatlanul is támad. A múlthéten is, illetve ma este is ez fordult elő. Odajött és hozzámbújt kedvesen, majd megsimogattam és mint akinek elborul az agya, szinte felismerhetetlen lett, támadt. Nem úsztam meg most sebesülés nélkül, nem mélyen de harapott. Majd egy pár másodperc múlva mintha mi sem történt volna, hozta a labdáját és ugyanúgy viselkedett mint szokott.
Nagyon megijedtünk, és a múltheti hasonló eset utántól nem bízunk benne, tartunk tőle.
Nem tudom, hogy lehet valami rejtett fájdalma, amiről nem tudunk, illetve hallottam egy egyfajta rage szindrómáról, sajnos nem sok információ van erről, de amit találtam passzol rá. Mit tudnának nekünk tanácsolni, mit tegyünk? Sajnos elég reménytelennek érzem most a helyzetet, mert emiatt a kiszámíthatatlanság miatt félünk már.
Előre is köszönöm a választ,
T. Rebeka

Valóban érdemes lehet kizárni a fájdalommal, diszkomforttal jelentkező betegségeket, amit állatorvosa részletes kivizsgálással megtehet.

Leírása alapján azonban könnyen lehetséges, hogy esetükben viselkedési zavarról van szó, amit ilyen eltérésekre szakosodott állatorvos, vagy más képzettségű (kutyakiképző, biológus …) szakember tud feltárni és esetleg megoldani. Ez utóbbi viselkedési zavarok rendezése nemegyszer még bonyolultabb, mint egy-egy fájdalommal járó betegség gyógyítása, kimenetelük sokszor kétséges.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993