Kutya nyílt seb kezelése

2021.10.13.

Üdv! Egy olyan téma kapcsán kérném a véleményét, miszerint, nemrégiben a kutyámat (1 éves, kan, Jagd terrier) elég szépen elintézte egy másik kutya.. Az apróbb sebei elég szépen gyógyulnak, viszont a mellső lábából úgy kiharaptak egy elég szép darabot, hogy konkrétan látni a csontját is. Természetesen lett hozzá hívva állatorvos, ellátta a sebét (azt mondta, ilyen jellegű harapásokat nem szoktak varrni, meg hát igazából nincs is nagyon mit, mert hiányzik belőle egy darab.), bekötözte neki, hagyott itt gyógyszert, illetve egy sprayt, amivel a kisebb sebeket kell fújnom. Eleinte 2 naponta jött az állatorvos, múlt héten hétfőn volt utoljára, akkor azt mondta hívjam fel pénteken, és megbeszéljük, hogy mikor jön. (ekkor már ugye 5.napja volt ugyan az a kötés a kutya lábán) Felhívtam, azt mondta vasárnap eljön és áttköti, de nem jött, hívtam 3x is, de nem vette fel a telefont. (jelentem, nem ez volt az első eset, hogy könyörögni kellett azért, hogy jöjjön, vagy esetleg azt mondta jön, és nem ért ide.) Azóta itthon kötözöm a kutya lábát, betadine-os oldattal, de ma, amikor áttkötözte neki, észrevettem, hogy – elnézést a szóért- de nagyon büdös. Megpóbáltam megint hívni az orvost, de újfent nem ad életjelet magáról. Arra lennék kíváncsi, hogy esetleg ez mitől lehet, illetve, hogy mit tudnék még tenni ez ügyben.
Köszönöm válaszát!

Valóban a harapott sebek keletkezésüktől fogva szennyezettek, nehezen gyógyulnak. A szennyezett sebek esetében előfordul, hogy az elhalt szövetrészleteket el kell távolítani, esetleg a kötözés mellett a kutyának szisztémás szereket (antibiotikum, gyulladáscsökkentő …) kell adni, vagy a seb gyógyulását a betadin mellett más helyi szerekkel (hámosítók) is segíteni érdemes. A kötést napi szinten érdemes cserélni, és ha szükséges gallért, vagy nyakmerevítőt is alkalmazni kell, hogy a kutya ne nyalogassa a sebet.

A kutya vizsgálata (vannak-e általános tünetek, láz, funkcionális eltérések  …) , a seb vizsgálata (elhalt, fertőzött részek, sarjadzó szövet, friss hám jelenléte …) egyaránt fontos ahhoz, hogy meg lehessen ítélni, mik a teendők a seb gyógyulása érdekében.

Mindezt otthon, háznál nem mindig lehet elvégezni, van, hogy klinikai körülmények kellenek. Érdemes lehet a kutyát jól felszerelt rendelőbe vinni, ahol megfelelő ellátást kaphat. Egy szennyezett, méretes harapott seb másodlagos gyógyulása jól asszisztált körülmények között is 3-4 hetet igényelhet.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993