Kutya összeesik

2023.12.07.

Tisztelt doktornő! A kutyusom (9 éves) három éve epilepsziás rohamoktól szenved. Többféle kezelést próbáltak nála, de tünetmentes sajnos sohasem lett. Vannak időszakok amikor nincs rohama, és van olyan nap amikor egy nap több rohama is van. Elvileg féreg okozza ezt nála, ami gócot csinált az agyàban. Legalábbis az állatorvos erre gyanakodott. Kapott többször is féreg elleni kúrát, a széklettel jött is ki belőle, de ugye ezt nem adhatjuk havonta…néha fel is köhög férgeket, ilyen hosszú, vékony, fehér valamik. Ami most méginkább aggaszt, hogy két napja ha megáll a kutyusom egy kis idő múlva összerogy és közben meg-meg rándul. Először azt hittem roham kezdődik, de nem. Utána minden ok, majd pár perc múlva megint. Ha sétál nem történik ilyesmi, csak ha megáll, pl éves közben. De volt már olyan is, h feküdt és közben meg-meg rándult és dőlt elfelé. Nem sántít. Videót nem tudok csatolni, kép meg erről nem szemleletes. Sajnos állatklinikára nem tudjuk vinni, nem szállítható, sosem volt ilyenhez szokva, amolyan igazi falusi őrző védő kutya, de ettől meg szeretjük nagyon.
Válaszát előre is köszönöm.

Ha jól értem, a 3 éve ismert epilepsziás betegségéhez képest újabban, néhány napja új tünetek jelentkeztek. Az ismert epilepsziás betegséget is kevés sikerrel kezelik, de hátterében súlyos parazitózist feltételeznek.

Nézze, én azt sem tudom, hogy kezelik-e, mivel kezelik a kutya epilepsziáját 3 éve. A migráló féreglárvák (pl Dirofilariák) elvileg akár az agyvelőbe is eljuthatnak, és ott gyógyszerekkel nagyon rossz esélyekkel kezelhetőek csak. Ráadásul, ha a feltételezett dirofilarózist sem tudták eredményesen kezelni, úgy a lárvák testszerte egyre súlyosabb problémákat okozhatnak.

Leírása alapján azonban azt sem lehet kitalálni, hogy a többszörös feltételezések helyesek-e. Azaz, valóban paraziták okozták-e a 3 éve fennálló epilepsziát és a parazitás kórkép súlyosbodása jelentkezett-e most, vagy az epilepszia függetlenül kezdődött a paraziták mellett, és az új tünetek esetleg gyógyszer mellékhatásként, vagy teljesen új megbetegedésként értelmezhető.

A kutya részletes kivizsgálása (előzmények, fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók … egyéb kiegészítő vizsgálatok …) nélkül sajnos lehetetlen kitalálni, hogy mi zajlott és mi zajlik a kutyában. Diagnózis(ok) nélkül pedig az esélyek és esetleges megoldások sem egyértelműek. A kutyát és az esetet legjobban ismerő kezelő orvosa tud a legjobb eséllyel segíteni, de vizsgálatok hiányában sajnos az ő lehetőségei is eléggé korlátozottak.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993