Kutya vérkép

2021.03.30.

Tisztelt doktor úr!
A tegnapi nap folyamán vittem a hamarosan 8 éves, nőstény tacskómat kivizsgálásra , mivel a hasán az emlők környékén 3 apró, kemény “golyót” vettem észre. Kölykei még sosem voltak, viszont sajnos a cicáink, akiket az anyjuk otthagyott, a kutyámmal aludtak, és egy ideig “szoptatta” is őket, elzárni nem tudtuk őket. Ez kb 3-4hónappal ezelőtt volt. Az állatorvos szerint az apró csomók ettől vannak. Más egészségügyi problémát nem tapasztaltam nála. Az állatorvos vérvételt csinált, de mire visszamentem az eredményekért, már nem volt ott így csak a nővérek adta át az üzenetét. Miszerint a vér rendben van, egy véralvadási problémát leszámítva (alacsony PLT érték), ami miatt most az oltás sem adható neki. És, hogy ezt a problémát mérgezés, patkányméreg elfogyasztása okozhatja, de annak kb. 0 az esélye, hogy patkánymérget evett volna, meg ahogy utánaolvastam, annak tünetei lettek volna, és semmi hasonló nem történt. Kanavit K-vitamint kaptunk, napi 4 cseppet kell belőle adnom a kutyámnak. A nővérke azt mondta, ez nem olyan nagy probléma, viszont ahogy utánaolvastam ennek a vérlemezkeszám csökkenésnek, az az ellenkezője volt annak, amit mondott, hogy semmiség lenne. Ráadásul a HGB szint is kissé magasabb a referencia értéknél, ill.az ALKP alacsony, amit nem említettek, és hát ugye az orvossal már nem tudtam róla beszélni. Ezek összefüggésben lehetnek egymással? A magasabb hemoglobin szint milyen problémát jelezhet? Csatolom képen a laboreredményt, így teljes képet kaphat a helyzetről, és, hogy valóban “csak” ennyi lenne-e a probléma. Az lenne a kérdésem, hogy ez a K-vitamin elég lesz neki, hogy az a vérlemezkeszám helyreálljon, akkor is, ha nem mérgezés a csökkenésének oka? Illetve kárt semmiképp nem csinálok vele, ha adom neki? Mivel segíthetném még a vérlemezkeszám helyrebillenését? Köszönöm szépen. Krisztina

A 8 éves, nem ivartalanított, csak kertben tartott, hiányosan oltott nőstény tacskóján az ivartalanítás elmaradása és kezeletlen álvemhesség/álanyaság miatt szinte törvényszerűen emlőterimék alakultak ki.

Egyetértek az asszisztenssel, aki nem az alacsony vérlemezke szám miatt aggódik, ami gyakori laborhiba is lehet (vérlemezke agglutináció) és egy egyszerű véralvadási próbával, illetve ismételt mintavétellel tisztázható.

Én is azt gondolom, hogy sokkal inkább a kutya ivartalanításával, az emlőterimék eltávolításával és szövettani vizsgálatával kellene foglalkozni – majd az elmaradt védőoltások rendezésével. Mindezt érdemes lenne megbeszélni állatorvosával a közeljövőben.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993