Kutya viselkedès

2021.08.19.

Üdvözlöm. Egy hónapja fogadtunk örökbe egy 1,5 éves ivartalanított fajtatiszta tacskót.Úgy adtàk nekünk hogy barátságos, màs kutyákkal jol kijön és nyugodt.Rossz körülmények közül mentett kutyus,fèl èvet töltött a menhelyen mielőtt hozzànk került.Nagyvàrosban èlünk,tetőtèri lakásban nagy terasszal.Naponta 2x visszük sétálni, reggel kb 30 este 45 perv és másfél óra közti időtartamra.Itthon mèg játék labdával,tanulàs.Szomszèdainkat már ismeri,első két hétben semmi gond nem volt.Mostanàban elég sűrűn előfordul hogy ugatja és morogja őket,sőt az idősebb hölgyet ( aki fèl a kutyáktól de a miénket már simogatta és ölbe is vette) morogta és tàmadóan lèp fel ellene,utána kap és harapni akarja).Tudjuk hogy védelmezi a területet de az lenne a kérdésem mi változott meg a kutyaban hirtelen?A többi szomszédot is morogja de kèzszaglàszás után hagyja hogy simogassàk.Màs kutyákkal nem.jön ki,legtöbbször morog és támadna rájuk séta közben.Nem tudjuk mi lehet a probléma és nem értjük mi változott meg benne ilyen hirtelen. Köszönöm szépen a segítséget .Màrta

Lehet, hogy a rossz körülmények közül mentett, majd a menhelyen sem kivételezett körülmények között éldegélő, fiatal tacsi kan (később herélt) korábban jobban tisztában volt  a falkában elfoglalt pozíciójáról, a tőle elfogadott viselkedési normákról.

Új helyzetében egyetlen kutyaként, az őt dédelgető falkatársak szerető közegében lehet, hogy már kezdi elfelejteni a tiltott viselkedés formákat – akár kekec, agresszív módon is viselkedik általa kipécézett emberekkel, állatokkal … az új gazdik úgyis tolerálják ezt, megvédik szorult helyzetében. Tacsik, kistestű terrierek, más temperamentumos fajták, de akár keverékek is hajlamosak lehetnek erre.

Én általánosságban csak azt tudom javasolni, hogy próbálják a családon belül megbeszélni az összes ilyen aggályos helyzetet, és minden családtag következetesen, szigorúan, egyértelműen és azonnal lépjen fel a nem tolerálható viselkedéssel szemben. Ha családtagok között van(nak) olyan(ok) akik nem gondolják ezt problémának, nem értenek egyet, esetleg bátorítják, dícsérik is a kutyát a szomszédok és más kutyákkal szembeni agresszió alkalmával, úgy szinte reménytelen változtatni a helyzeten. Egy viselkedési zavarok kezelésében állatorvos kolléga, ha jobban megismerheti a helyzetet és a kutyát, úgy ő sokkal többet segíthet.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993