Kutyabaj

2021.10.27.

Üdvözletem drága Doktor!
9 éves keverék (labrador+husky) szuka kutyusunk egyre rosszabbul van, de én ágyhozkötött vagyok, anyu idős, és teljesen elszegényedtünk, ráadásul az eb rendkívül makacs, ezek fényében jelen körülmények közt nem tudjuk orvoshoz vinni. A probléma azzal kezdődött, hogy nyáron bepisilt, sokat ivott, többször, gyakrabban, mint máskor. Most akár egy 15 perces időintervallumban előfordul 3-4x is pisi; van napi hányás (rövid séta alkalmával), rengeteg vízfogyasztás. Alvás közben, fekvés közben is nem láthatóan, de érintve érződik szüntelen reszketés/remegés. Étvágya változatlanul van. Nem fogyott. Szemei bágyadtak, (be)vizelés előtt és után egyaránt sír. Van, hogy már nem jön semmi, de pisilne, ezek mellet éber a figyelme, tudata is valtozatlan, mindent megért.
Először az étrenden próbáltunk változtatni, hátha sok sót visz be, netán cukros, vagy ezáltal veseprobléma, de a tünetek maradtak, s gyakoribbak is lettek. Gondoltam Augmentinre, de ez szerintem nem felfázás.
Kérem válaszát, mi lehet a baj, mit tehetünk orvosi rendelőn kívül? Vizelet-, vér-, székletvizsgálat megoldható otthon vett mintából (házhoz ha jön orvos és mintát vesz)?
Válaszát előre is köszönjük tisztelettel!

A régóta fennálló sok vízivás és pisilés hátterében sok és sokféle betegség állhat. Valóban lehet akár cukorbetegség, de a Cushing, máj és veseelégtelenség, a legtöbb lázzal járó betegség, húgy- nemi utak betegségei és más kórképek is jelentkezhetnek hasonló módon. Az extrém gyakori, akár eredménytelen ürítési próbálkozások a húgy-, nemi utak gyulladással, kőképződéssel és daganattal járó betegségeiben is gyakori. A gyakori hányás lehet a régóta fennálló, elhanyagolt betegség társult tünete, de lehet önálló kórkép tünete is. A 9 éves, nagytestű kutyában nem kizárt, hogy egynél több betegség is jelen van. Mielőbbi részletes kivizsgálásra (fizikális vizsgálatok, vér-, vizelet- és esetleg széklet labor, képalkotók …egyéb kiegészítő vizsgálatok)

Otthon, háznál nem kizárt, hogy sikerül a fizikális vizsgálatok egy részét elvégezni, és vér-, vizelet- és széklet mintát is venni a nehezen kezelhető kutyából, de a részletes kivizsgáláshoz szükséges alapos fizikális vizsgálatok, képalkotók, esetleges egyéb kiegészítő vizsgálatok véleményem szerint csak jól felszerelt rendelőben végezhetőek el.

Értem és sajnálom a kialakult helyzetüket. Ha a családon, baráti körön belül nem tudnak segítséghez jutni, úgy érzésem szerint állatvédő egyesület segítségét kellene kérniük a kutya érdekében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993