Kutyának forr a vére

2021.03.25.

Tisztelt Rendelő!

9 éves 25 kg-os kan kutyánk van (50 %-ban rottweiler, többi változó, közepesen szelid), kertes házban lakunk. Fedeztetve még nem volt. Szomszédainkban két helyen van 1-1 kutya, az egyikkel puszi barátok, az egy 7 éves nála valamivel nagyobb keverék ivartalanított lány, egyre többet nyüszög neki a miénk. Átmenni nem tudnak egymáshoz drót miatt, takaró léckerítés van optikai célból feltéve, amit a miénk alkalmanként szétszed.
Jár az agyunk mit lehetne tenni. Ivartalanítani nem szeretnénk. Ha alkalmanként átmenne egymáshoz valamelyik kertbe a két kutya az lenyugtatná őket, vagy olaj a tűzre mert hiányzik neki a másik? Ha valahol pároztatnánk az jó lehet-e, vagy rosszabb, mert megérezte az élet ízét? Partnert esetleg keresni hogy lehetne elindulni?

Köszönettel:

László

Pedig hasonló esetekben az ivartalanítás a legegyszerűbb, leghatékonyabb megoldás. Létezik ugyan kémiai kasztráció is beültethető implantátummal, de ez hosszútávon sem nem olcsóbb, sem nem egészségesebb, mint a kasztráció.

Egy 25 kg-os kutya általában hozzávetőlegesen 7-8 hónapos korában lesz ivarérett, 1.5 éves korában tenyészérett, majd 6-8 éves korában kezd romlani a termékenyítőképessége, és 9-10 évesen már sokszor nem képes a termékenyítésre, ha mégis születnek kölykök, azoknál jóval gyakoribbak a problémák. Önök a 9 éves kutya esetében gondolkoznak az első pároztatáson … Ha egy kan gyakorlatot szerez a párzásban, úgy fokozódik ez irányú igénye és Önöknek sokszorozódnak a problémái. Egy 9 éves keverék kannak szinte lehetetlen tüzelő szukát találni pároztatási, tenyésztési céllal.

Egy ivartalanított szuka megszokott esetben nem izgatja a kanokat. Ha a szuka esetleg vérezget és láthatóan szexuális izgalmat vált ki a kannál, úgy előfordulhat, hogy komoly betegséggel (ovarian remnant, petefészek ciszta, tumor, gennyes méhgyulladás …) küzd, esetleg az idős kannál van hormontermelő heretumor. De leírása alapján az is elképzelhető, hogy mindkét kutya egészséges, , nem párzani, csak haverkodni, játszani akarnak.

Ha biztosak abban, hogy a szuka is párzana, és a kan is szexuális izgalmi tüneteket mutat – úgy mindkét kutya állatorvosi kivizsgálása ajánlott.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993