kutyó

2019.11.21.

Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretnénk kérni, egy barátunk most fogad majd be egy kidobott kutyust (még nem találkoztak) 1 év körüli, valószínű terrier jellegű, ivaros és tacsi méretű. Akiknél most van azt mondták hogy mindent megeszik. Sajnos az oltásairól nincs információ, kapott-e egyáltalán már. Miután befogadói megtalálták, elvitték általános orvosi vizsgálatra ahol megállapították, hogy egészséges (sajnos nem tudjuk miket néztek vagy csináltak)de oltást nem kapott. Arra lennének kiváncsiak, hogy ha ez a kutyus ne adj isten még sosem volt beoltva és ha most majd beoltatjuk akkor melyek azok az oltások amik megvédik a legtöbb betegségtől? Úgy tudom kennel köhögésre is van már oltás. Egy másik ismerősünk kutyusának oltási könyvében és szintén egy másik kutyuséban teljesen más oltások szerepelnek így nem tudják hogy mi ellen kapta a kutyus. A parvó vírust elkaphatja egy 1 éves kutyus ha esetleg nem volt eddig beoltva még? És ha bevolt de nem rendszeresen? (pl. hogyha a kölyökkori oltásokat nem kapta meg) Mikre figyeljenek még egy befogadott kutyusnál mármint oltások és az egészsége megőrzése szempontjából? Köszönjük szépen előre is Üdvözlettel:Zsuzsa

Ha nincs hitelt érdemlő információ (megfelelően vezetett oltási könyv, útlevél) az egy év körüli, ivaros keverék kutyáról, úgy azt oltatlannak kell tekinteni.

Ismerősük akkor jár el leginkább helyesen, ha a beefogadott kutyát mielőbb elviszi állatorvosához. Ő megvizsgálja a kutyót, ellenőrzi a chip-jét, ha talál benne, úgy átírja a kutya adatait a PETVETDATA-n, ha nem talál, beültet egyet, azt regisztrálja és a veszettség elleni védőoltást is rendezi egyben.  Megkezdik az elmaradott oltások, parazitamentesítések rendezését, megbeszélik az ivartalanítás időpontját …. és általában a kutyatartásról, etetésről, egyebekről is szót ejthetnek.

Nálunk is sok olvasnivalót találnak a honlapon, pl.:

Felelős állattartás

A helyes táplálásról

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993