lymphoma

2024.01.18.

Üdvözlöm.
Egy 13 éves nőstény sziámi cicáról lenne szó akinek B sejtes lympomája van. Jár kemóra 2 hónapja és használ. A macska testtömege 1,56kg. Étvágya mostmár van. Az a próblémánk, hogy a legutolsó kemónál ultrahangozták, és folyadék volt a máj és a belek között. A hasüregbe a máj kifejezetten vegyes echogenitású. A hasüregben kevés folyadék. A vesék kéregállománya kissé vastag. A nycs-k nem nagyok. A nyh-k kissé vérszegények. Mostanában észrevettük, hogy csak a hasára hízik, + pár napja fekete a széklete. Ez a fekete széklet ami zavar most leginkább, lehet belső vérzés? Esetleg erre lenne valami tanácsa/véleménye?
Előre is köszönöm a válaszát!
(A macska kb 5 hónapja kap szteroidot, néha kemós tablettát + most antibiotikumot a mája miatt.)

A fekete széklet oka, amennyiben nem táplálék eredetű, szinte bizonyosan a gyomor-bélcsatornába történő vérzés lehet. Ezt a gyanút, hogy  a saját emésztett vér okozhatja a fekete elszíneződést megerősítheti, hogy vérszegény is a cica. Sajnos jogosan zavarja ez az új észlelése.

Hasonlóan súlyos állapotot jelez a cica testtömege, az ultrahang leleten látható máj gócok és veseelváltozás, hasüregi szabadtartalom, hasi terime növekedés és anémia is. Mindezek mellett jó hír, hogy a testtájéki nyirokcsomók mérete kontrollált.

Egy ilyen régóta kezelt, súlyos, malignus megbetegedés esetében kezelőorvosa nyilván időszakosan kontrol vizsgálatokat ajánl, amelynek része a klinikai vizsgálatok, képalkotó vizsgálatok és a vér/vizelet paraméterek laboratóriumi vizsgálata is. A részletes kontroll vizsgálatokból derülhet ki, hogy milyen állapotban van jelenleg a cica és milyen esetleges támogató kezeléseket (infúziós kezelés, máj/vese/keringés támogatása, antibiotikum, vérzéscsillapítás …) kell ill. érdemes adni állapotának javítása érdekében.

Egyszerű lenne immunstimulánst: https://fitovet.hu/termek/immunorm-szirup/

vagy májvédőt: https://fitovet.hu/termek/hepaphyte-szirup/

vagy más egyéb kiegészítő kezelést ajánlanom, de sokkal okosabban jár el, ha állatorvosával beszéli meg, hogy a jelenlegi, biztosan nem egyszerű helyzetben miként tudnak segíteni a cicának.

 

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993