Macska

2023.05.22.

Üdvözlöm!
Benti cicám, csak lakásban tartott, más àllatokkal nem érintkezik, nyers ételt sosem adok neki. Tudomásom szerint teljesen egészséges, játékos, aktív. Sok szeretetet kap. Egyetlen gondja volt eddig, érzékeny az emésztése. A nedves tàpoktól állandóan ment a hasa. Ezért a nedves tàpot 2 éve lecseréltük csak szàraz tàpra (Lidl olcsóbb és Aldi prémium táp) meg néha főtt kukorica, cukkinit nagyon szereti. Azóta normális az étvágya, emésztése. Hetente párszor adok neki szőroldó pasztàt, mert volt olyan, hogy teljesen eldugult a sok szőrtől.
A probléma a következő. Kb 2 éve vettem észre, hogy “őrült” módon falja a lakàsban a kis szöszöket, és főleg a hosszú elhullott hajszálakat. Ezeket mindig összeszedem, de ő felkutatja az összeset a lakásban, és megeszi. Volt olyan pár hónapja , hogy a hajkefe mellé volt kiszedve kb 20 hajszál, hogy kidobjam, 5 percre nem figyeltem, és mindet megette. De olyat is szokott, hogy nyalogatja a bútorok làbàt, parkettát, járólapot, ágyat. Nagyon buzgón.
Mi lehet a baja?
A másik kérdésem pedig, hogy mennyire indokolt neki az éves oltások, mivel egyedüli állatként van csak a lakásban?
Köszönettel

Az a helyzet, hogy a fertőző s parazitás betegségek egy jó része akár a cipőtalpon, vagy más macskák simogatása után kezünkön, ruházatunkon hazavihetők, így egyáltalán nem túlzás egy csak lakásban egyedül tartott macska rendszeres védőoltása és parazitamentesítése.  Talán csak a veszettség és a leukózis elleni védőoltást nem érdemes beadni ezeknek a cicáknak, mert ezen betegségek átadása marakodással, harapással történik.

A rendellenes viselkedéssel, étvággyal kapcsolatosan nem tudok hasznos frappáns ötletet adni. Ha azonban felkeresi állatorvosát a védőoltások és parazitamentesítések miatt, ő alaposabb tájékozódás, és a cica vizsgálata után remélhetőleg megoldja a problémát.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993