Macska

2023.07.21.

Kedves Doktor Úr!
Van egy lassan 6 hónapos kandúr benti cicám, akivel nem sokára mehetek ivartalanításra!
Általában nagyon aktív! Már amióta ide került hozzám, nyàvog, ha ürítenie kell! A cica nagyon játékos, de mostanában elég agresszív és nagyon sokat nyávog.
Száraz tápot kap naponta összesen 70 grammot. Purina One kolyok macskának való tápot adok neki és a csomagolás hátoldalán lévő etetési útmutató szerint adok neki ennyit naponta! De ő kb egy nap a felét eszi meg.
Az aggodalmam oka az, már az elejétől kezdve ez így van, hogy nem annyit eszik amennyi ajánlott, hanem kevesebbet. Súlya kb 2 kg. Továbbá a vizelete egyre erősebb ammónia szagú és az elmúlt 2 hétben sárgás színűt hanyt.
Erre az orvosa azt mondta, hogy mindez azért van mert a cica kezd ivarérett lenni és a vizelete emiatt erősebb szagú és sokkal több szőrt nyal le magáról ezért hány. De a hányásában egyszer se találtam szőrt.
Lehet túl aggódó vagyok vele kapcsolatban, de nem szeretném, ha baja esne!
Kérem segítsen, hogy ezek normálisak e vagy sem?!
Előre is köszönöm a válaszát!

A cicák sem egyformák, viselkedésükben, szokásaikban eltérő tulajdonságokat mutathatnak – de amennyiben a 6 hónapos kandúr valóban csak 2 kg, akkor komolyan vehetjük akár az étvágytalanság, fejletlenség tüneteit is.

Állatorvosa magyarázatai teljesen elképzelhetőek, ráadásul ő tudhatja, amit én nem (a cica kondíciója, fejlettsége, milyen védőoltások parazitamentesítések történtek …) és ami a legfontosabb, meg is vizsgálhatja (fizikális vizsgálatok, vírustesztek, vér/vizelet/széklet labor, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok …) a cicát. Így kiderülhet még a műtét előtt, hogy  egészséges-e a cic, vagy van-e teendő a kasztráció előtt.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993