Macska

2024.05.27.

Tisztelt Doktornő!

Korábban már írtam Önnek …https://kisallatbudafok.hu/orvosvalaszol/nehez-legzes/….Azóta voltunk röntgenen…mellkas nyak fej röntgen is volt. Nem találtak semmit teljesen normális minden,nincs szűkület sem idegen test a légutakban.De a szuszogás még fennáll de váltakozó tünetekkel..hol szinte semmi hol pedig enyhe horkolás szerű tünetek..ami szerencsére nem tart sokáig. Ha előre kinyújtott nyakkal fekszik nincs gond a levegővétellel. Felmerült a polip az orrban…de akkor az állandó tüneteket okozna…és akkor a kinyújtott nyakkal való fekvéskor is fennállna. Nem folyik az orra nem vérzik nem vakarja jó a szaglása…Amikor feszülten figyel valamit vagy éppen az orvosnál ahol meg volt ijedve..ott nem volt semmilyen tünet..Ami tüdő jellegű gondja volt korábban-theospirexet kapott rá-az egy asztma szerű gond volt gyakorlatilag hasonló nehezebb légzési tünetekkel mint a mostani..a tüdőben a légutak nagyon fehéren látszottak a röntgen felvételen, köhögött is a cica..de a köhögés azóta a gyógyszernek hála teljesen elmúlott a tüdő is sötét színű már a szive is rendben. Amire gondoltunk még..a stressz mint kiváltó ok az asztma szerű tünetekhez. Kb 2 hónapja befogadtunk egy kis 1 éves fiu cicát.Ivartalanitottuk..de ugye a 18 éves cica amiről most szó van eddig nyugalomban egy másik nőstény cicánkkal élt együtt gondok nélkül.A kis bakmacska jön megy utána belepisil az idős cica almába követi a wc dolgához is..Néha játszani akar vele az idős cica fuj rá..eléggé nehezen viseli. Mostanában kezdenek “kibékülni”…de ettől függetlenül a bakcica azért zaklatja játszana vele stb..ezt az idős cica nem viseli túl jól.Nem lehetséges,hogy bestresszel és ettől vannak a tünetek?A bak cica 2 hónapja van nálunk..az idős cica tünetei 2 nap alatt alakultak ki kb másfél hónapja tehát 2 héttel azután kezdődtek,hogy a kis bakcica idekerült és a lakásba is beszokott már. Még erre gondoltunk a helyi állatorvossal. Orrpolip,mint lehetőség…ahhoz Pestre kellene vinni nagyon drága beavatkozás minden tekintetben megviselne bennünket és a cicát is..és ugye még a kora is..De szeretném ha meggyógyulna mert ettől függetlenül teljesen jól van nem levert minden rendben vele. A polip -bár 2 helyi állatorvos szerint sem az- mitől múlana el? Deutérium csökkentett viz ahogy olvasom jo még a rosszindulatú daganatos gondoknál is..azt megpróbálhatjuk itatni vele. Tehát itt tartunk…még a vérvétel szóba jöhet..hátha ott lesz valami eltérés amiből lehet bármire is következtetni. Mit tehetünk még és mi lenne a szakmai véleménye mitől lehet ez a cicánál? Tehát 3 cicánk van..a középső cica 6 éves ereje teljében levő szép nagy nőstény cica..ő két hétig bepisilt a lakásba miután a bakcica ide került előtte sose csinált ilyent..és a mai napig is kerülik egymást fúj rá elbujik a bakcica elől..ezért gondoltunk a stresszre mint okra az idős cicánál ami a tüneteket okozhatná..csak ugye nála nem bepisilés hanem a korábbi asztma szerű gondok jöttek ujra elő…

Nagyszerű, hogy a röntgenen nem látszott semmi lényeges elváltozás, de vajon a vírustesztek is negatívak az idős, kijáró, oltatlan cica esetében?

Persze, részemről is elképzelhető, hogy az új jövevény okoz nála stresszt és ilyenkor jelentkezik a nehezített légzés. Ha ebben gondolkodnak, úgy próbálkozhatnak akár biztosan ártalmatlan stresszoldó/nyugtató készítményekkel (Feliway, Beaphar Calming Cat, Calmex ….) is, nagyszerű lenne, ha ezek bármelyike megoldaná a problémát.

Állatorvosa segítségével 18 éve eredményesen ápolják a cicát, szerintem továbbra is az ő véleménye mentén lenne érdemes a döntéseket meghoznia.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993