macska

2021.02.05.

Tisztelt Doktor Nő!

Macskánál-14 éves-mérgezési tünetek után lehet pajzsmirigy problémája?A pajzsmirigy problémától lehetséges szívtágulat ?Van erre gyógyszeres kezelés?Jelenleg benamax 5mg t szed..de igazából ugyan úgy meg van a sűrűbb kicsit nehezített légzés.A tüdőben nincs folyadék,vese,máj rendben vérvétel negatív volt,láz nincs nem is volt,hasi ultrahang negativ.Eszik,iszik rendesen.Ha kapja a benamax gyógyszer ha nem akkor sem változik a tünet.Amióta fennáll ez a probléma azóta annyi változott,hogy már szinte csak erős terhelésre-játszik,verekszik a másik fiatalabb macskánkkal-jelentkezik a nagyon sűrű levegővétel ami kb fél perc alatt normalizálódik.Nyugalomban szinte normális már a levegővétel.De ez az állapot nem változik akkor sem ha szedi és akkor sem ha nem szedi a gyógyszert.

Válaszát megköszönöm

Többféle toxikózis károsítja a pajzsmirigyet, ezáltal pajzsmirigy alulműködést okozhat, ami viszont nem károsítja a szívműködést. A “mérgezés” persze akár önmagában is lehet  egyszerre thyro- és kardiotoxikus. Másfajta mérgezéses tünetek után, akár attól függetlenül is lehet azonban, sőt gyakori egy idős macskánál a pajzsmirigy túlműködése, ami gyakran okoz szív elváltozást, ami pedig gyakran okoz vese és máj funkció eltéréseket. A pajzsmirigy működés funkcióját thyroxin hormon méréssel szokás ellenőrizni.

Egy 14 éves, kijáró és az adatlap szerint oltatlan (!) nőstény macska esetében kisebb csoda, szinte hihetetlen, hogy megúszta a vírusfertőzéseket (vírustesztek?) , ha ivaros, akkor pedig szinte hihetetlen, hogy nem jelentkeztek a petefészken, méhen, emlőkön … elváltozások.

Megértettem, hogy már történtek vizsgálatok, azonban leírása alapján nehezen értelmezhető a cica betegsége(i), jelenlegi állapota. Érzésem szerint a cica részletes kivizsgálása lenne ajánlatos.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993