Macska betegség

2021.03.29.

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
3 éves nem ivartalanított, kijárós kandúr cicám pénteken (3 napja) megbetegedett. Ezen a napon jelentkeztek az első tünetek (hányás 2x, bágyadtság). A szombati napon romlott az állapota, ezért állatorvoshoz vittük, ahol nagyon magas lázat, valamint tüdőgyulladást állapítottak meg nála. Kapott kezelést, ezen a napon a továbbiakban jobban lett, azonban a tegnapi (vasárnap) napon megint sokat romlott az állapota. Levertség, étvágytalanság jellemzi, mozogni nagyon nehezen tud. Ha ételt vesz magához (nagyon minimális mennyiséget), egyből kilöki a szervezete. Vizet iszik, azzal nincs probléma. Vizeletet nagyon sárga színűt ürít az alomtálcájába, viszont a székeléssel kapcsolatosan nagyon ijesztő dolgot vettünk észre. Széklete élénk piros színű véres, szinte folyékony sár állagú, nyálkás, iszonyatosan szúrós szagú, és nem érzékeli, ha fut belőle, alvó állapotban folyik a cicából. Ha a hasához érünk, fájdalmai vannak, összehúzódik. Ma kell visszavinni az állatorvoshoz, de aggódom, hogy az elaltatást fogják javasolni. Addig is szeretném megkérdezni, hogy milyen betegsége lehet a cicának, illetve kezelhető? Keressek esetleg másik állatorvost?
Válaszát előre is köszönöm!

A 3 éves nem ivartalanított, kijárós kandúr cicája az adatlap szerint ráadásul oltatlan, így a csoda az lenne, ha nem fertőződött volna meg.

Ha Ön nem akarja, nem egyezik bele, úgy állatorvosa nem fogja elaltatni a cicát. Felteszem újra megvizsgálja, ha szükségét érzi infúziós kezelést is alkalmaz, akár kórházi intenzív kezelést javasol – és mindannyiunk reményei szerint sikerül megmenteni a cicát, hacsak nem valamilyen súlyos, fatális vírusos fertőzést szedett össze.

Ha sikerül átsegíteni a kandúrt a mostani krízisen, úgy érdemes lesz átbeszélni a rendszeres parazitamentesítéseket, védőoltásokat, majd az ivartalanítás időpontját is – mert mindez elengedhetetlen, főként egy kijáró cica esetében.

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993