Macska betegség

2022.01.07.

Tisztelt Doktornő!
Két éves ivartalanított lány cicám már lassan 2 hónapja beteg és nem javul.
Először azt vettem észre, hogy bágyadt, sokat alszik, a szőre kicsit borzos, valamint a szemén mintha valami hályog lenne. Elvittem állatorvoshoz aki antibiotikumot, láz csillapítót és szemgélt adott. A szeme kezdett javulni, de viszont a cicám nem igazán evett. Így vissza mentünk az orvoshoz aki ismét antibiotikummal kezelte.
Később egyensúlyzavarok léptek fel nála. Olyan volt mint aki szédül. Ez később rosszabb lett. A szeme az már kitisztult. Az innye teljesen fehér.
Mivel nem evett ismét vissza mentünk.
Kapott injekciót, most eszik és iszik is naponta többször, de csak nagyon keveset. Egész nap csak fekszik és nem is szokott az evésnél sem felkelni. Az első lábai nagyon merevek, a hátsó az jobb, de nem tudja magát megtartani. Sokat fogyott. Lehet hogy a fekvéstől gyengült le ennyire?
Mi lehet a baja? Fel fog épülni?
Válaszát várva.
Tisztelettel: B. Edina

A két éves ivartalanított cica az adatlap szerint kijáró és oltatlan. Ezek alapján nagy esély van rá, hogy egy, vagy akár több fertőző, vírusos betegség (vírusos macskanátha, leukózis, panleukopénia, FIP …) jelen lehet a cicában. Ha nem volt rendszeresen parazitamentesítve sem a cica, úgy paraziták is súlyosbíthatják a helyzetet. Kizárni más betegségeket sem lehet a leírása alapján, ha jól értettem, vizsgálatok nem történtek az elmúlt 2 hónapban.

Az elmúlt két hónap történései azt mondatják velem, hogy a leírt próbálkozások nem vezetnek gyógyulásra.

A cica részletes kivizsgálásával (fizikális vizsgálatok, vírustesztek, laborvizsgálatok, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok …) lehetne kideríteni, hogy mi a baj. Ezek után derülhetnének ki az esélyek. A leírt súlyos helyzetben szinte bizonyosan intenzív, infúziós kezelésre is szükség van az esélyteremtésre.

Ha sikerül a kialakult krízisen átsegíteni a cicát, úgy a későbbiekben a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések alapvető fontosságúak lesznek a hasonló helyzetek elkerülése érdekében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993