Macska betegség – bénulás

2020.05.30.

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!
Van egy befogadott cicánk, akit már több éve etetünk. Kb. másfél hónapja azt tapasztaltuk, hogy nehézkesebben mozog, le van lassulva. Étvágya volt, pisilt, kakált. Állapota végig hullámzó volt. Voltak napok, mikor sokkal jobban volt, aztán megint rosszabbul lett. Aztán a hátsó lábai egyre gyengébbek lettek, szétcsúsztak mikor evett, mintha nem bírta volna tartani magát, majd egyik nap erőtlenül eldőlt a cica. Aztán megint jobban lett, majd megint megismétlődött az eldőlés és sajnos azóta sem állt fel. Le van merevedve. Nagyon minimális mozgást végez, azt is csak ritkán. A mancsai sokszor nagyon hidegek, aztán megint melegek. A szeme néha sötétbarnás váladékkal telik meg, de igyekszünk tisztán tartani. Szilárd ételt nem eszik. Fecskendővel etetjük, itatjuk.
Már többször kértük az állatorvos segítségét, s több fajta kezelést is kipróbáltunk (mérgezés, kullancs stb.), sajnos egyik sem működött. Mivel kisvárosban élünk itt nincsenek olyan műszerek, amikkel meg tudnák vizsgálni, hogy a kis agya sérült-e vagy más problémája lehet-e. Szállítani nem merjük az állapota miatt. Teljesen tanácstalanok vagyunk, de próbáljuk gondozni.
Az állapota már 2 hete változatlan. Nem javul (hullámzó, van hogy picit mintha jobban lenne, aztán megint ugyanúgy), de nem is romlik az állapota. Masszírozgatjuk is, meg próbáljuk mozgatni a lábát, de néha teljesen merev és félünk, hogy ha javulna is az állapota, az izmai nem bírnák már el.
Folyamatos fájdalmai reméljük nincsenek, mert nem jelzi. Ha valami nem tetszik neki vagy kényelmetlen, esetleg megijedt (bár elkülönített, nyugodtabb helye van), akkor azt szokta jelezni (morog, fúj), Javasolja, hogy mégis adjunk neki valamilyen fájdalomcsillapítót?
Mit tud tanácsolni a gondozását illetően? Mit tudunk tenni, hogy javuljon az állapota, vagy hogy a betegség ellenére elviselhetőbbé tegyük neki? Van-e esetleg valami folyékony tápszer, vitamin, fehérje amit ilyenkor adni lehet neki? Van-e valami módszer, gyógyszer az izmai erősítésére?
Válaszát előre is köszönöm!

Az otthoni szájon át tápláláshoz is vannak készítmények pl.: Calopet paszta, de a mozgás hiányában előálló izom atrófiát a rendszeres mély masszázs is csak lassítani tudja. Nem tudom, hogy eddig milyen gyógyszerekkel kezelték eredménytelenül a feltételezett betegségeit a cicának, de biztos vagyok abban, hogy számos tüneti és intenzív terápiás megoldás lenne egy jól felszerelt klinikán. Leírása alapján én nem gondolom, hogy akár most is szállíthatatlan állapotban lenne a cica.

Ha eddig még alapvető labor-, és képalkotó vizsgálatok sem készültek, esetleg azt sem tudják, hogy volt-e, van-e láza az adatlap szerint oltatlan cicának, úgy valóban sok tucat lehetséges betegség, elváltozás okozhatta a leírt lassan progrediáló tüneteket, majd a mostani mozgásképtelen állapotot. Kitalálni elég reménytelen, hogy mi történhetett a cicával, és az otthoni kezelgetésnek tapasztalják az eredményét.

Persze még az is előfordulhat, hogy az időben elvégzett részletes kivizsgálás után is befolyásolhatatlan, vagy nehezen kezelhető betegséget (pl daganat) találtak volna a cicánál.

Nem látom értelmét, hogy a távolból szájon át adható készítményeket ajánljak, sőt a leírtak alapján őszintén annak sem látom értelmét, hogy tovább folytassák az otthoni ápolást a mozgásképtelen, csak pépes eleséget magához vevő, fájdalmakkal küzdő, egyre rosszabb állapotba kerülő állattal. Ha eldöntötték, hogy nem viszik klinikára a cicát, úgy nem kellene megvárni a felfekvéseket, felszálló fertőzéseket, vagy az ismeretlen alapbetegség végzetessé válását.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993