Macska – duzzadt nyirokcsomók – görcs

2021.02.03.

Tisztelt Doktornő!
Van egy Mia nevű 11,5 éves ivartalanított panel nősténycicánk. Sosem élt kint a szabadban, mindig lakásban élt velünk. Körülbelül 2-3 héttel ezelőtt figyeltünk meg a viselkedésében furcsaságokat, mint például evett a macskaalomból, amit utána kihányt, vagy nyalta a falat. Arra gyanakodtunk, hogy vitaminhiány okozza ezt a viselkedést, így kalcium-és multivitamin tablettákkal egészítettük ki az étrendjét. Ezek után úgy tűnt felhagyott ezekkel a furcsaságokkal. Majd január 24-én megállapítottuk, hogy elég levert, magához képest kevesebbet mozgott és evett, valamint a nyakánál lévő nyirokcsomói is megduzzadtak. Gondoltuk, amíg eszik addig nincs nagy baj. Így csak január 28-án vittük el állatorvoshoz, mivel elég agresszív ha orvoshoz kell menni. A hozzáállása miatt csak altatásban tudták megvizsgálni. Megállapították, hogy van egy rossz foga, amit akkor kihúztak, illetve a jó fogait fogkőtelenítették. Végeztek rajta vérképvizsgálatot, vérvizsgálat nagyprofilt, witnes FELV/FIV, FIP teszteket vérből. A tesztjei mind negatívak , a fehérvérsejtszáma pedig magas lett, valamint felismerték, hogy test szerte megnagyobbodtak a nyirokcsomói. Kapott Synulox 50 mg tablettát, amit reggel és este étkezést követően kellett vele megetetnünk. A Synuloxtól öklendezett, kába lett, szédült, nyáladzott és kihúzta a görcs és olykor hangosan felsírt. Adtunk neki mellé fortiflora probiotikumot és dentisept készítményt. De két nap szedést követően január 31-én leállítottuk az antibiotikum szedését bízva abban, hogy az okozza ezt az állapotromlást. Azóta is egyhelyben fekszik, nem tud felugrani sehova, levert, az egyensúlyzavar, nyáladzás és görcsök megmaradtak. Ma február 2-án felkerestük a kezelőorvosát, akitől kapott Meloxidyl 5 napra elegendő gyulladáscsökkentő hatású fájdalomcsillapított. Felkerestünk egy másik rendelőt, ott kaptunk egy másik szakvéleményt. Eszerint egy időskori demencia folyamat indult el, amit korábban nem vettünk észre és ami az altatással csak súlyosbodott. Az új orvos szerint lehetséges, hogy az altatástól agykárosodást szenvedett. Szerinte jól tettük hogy elhagytuk az antibiotikum szedését. Felajánlotta, ha a kezelőorvosától kapott új gyulladáscsökkentő nem használ, akkor ő vállalná, hogy egy szteroidos kúrában részesíti, addig pedig egészítsük ki Milgammával az étrendjét. Számunkra ez még kevés magyarázat a test szerte duzzadt nyirokcsomókra. Hozzátennénk még, hogy van étvágya, érdeklődik a kajája iránt, azonban annyira gyenge, hogy többször kell nekiállnia enni. Inni is rendesen iszik. Van vizelete és széklete, ahogy általában. Nagyon hálásak vagyunk az eddigiekért a kezelőorvosának, ugyanis már egyszer megmentette az életét, valamint a második szakvéleményt adó orvosnak is. De nem tudunk belenyugodni abba, hogy ilyen hirtelen leromlott az egészsége a cicánknak és hogy érdemben nem tudunk rajta segíteni. Szeretnénk kikérni a Ön véleményét és tanácsát is. Köszönjük hogy foglalkozik a megkeresésünkkel.
Tisztelettel: Mia gazdijai

A testszerte megnagyobbodott nyirokcsomók és a magas fehérvérsejtszám legrosszabb esetben lymphomát és leukémiát jelenthet. Sajnos ez a negatív FeLV teszt ellenére lehetséges. Talán a legfontosabb teendő ezen gyanú tisztázása lenne, amit egy nyirokcsomó eltávolításával, szövettani vizsgálattal – valamint vérkenet festésével és citológiai vizsgálattal lehetne megtenni.

Ha lymphomás/leukémiás a Mia, akkor nyilván nehéz a helyzet. Ha ezzel szemben gyulladásos megbetegedéssel küzd az oltatlan, 11.5 éves cica, akkor más antibiotikum és gyulladáscsökkentő szer választásával remélhetőleg jobbak az esélyek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993